„Nemojte da histerišete“, poručuje Puškov Ukrajini

© Foto : Nord Stream 2 / Wolfram ScheibleSeverni tok 2
Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obećanje Ukrajine da će omesti izgradnju „Severni tok 2“ nije shvaćeno ozbiljno u Moskvi. Oni u takvim izjavama vide nameru Kijeva da podigra Vašingtonu koji želi da evropski potrošači kupuju njegov gas, umesto ruskog.

„Uložićemo maksimalne napore da sprečimo završetak izgradnje ’Severnog toka 2‘, jer taj projekat ima očigledan politički karakter i u suprotnosti je sa evropskim principima solidarnosti“, rekao je u intervjuu za „RBK“ generalni direktor ukrajinskog sistema za transport gasa Sergej Makogon.

Za senatora Alekseja Puškova izjava Makogona liči na histeriju.

„O kakvoj evropskoj solidarnosti po pitanju isporuka gasa iz Rusije govori generalni direktor ukrajinskog sistema za transport gasa Makogon? Kakva je to glupost? I dalje im ’Severnog toka 2‘ ne da mira? Sami su rekli: u Kijevu su spremni za „nulti tranzit“ iz Rusije. Nemojte onda da histerišete, već budite spremni“, napisao je Puškov na tviteru.

Po mišljenju poslanika Državne dume Alekseja Čepija, „Severni tok 2“ je u interesu svih evropskih država, pošto će omogućiti da gas bude jeftiniji.

„Ta izjava ne vredi ništa, jer je veliki broj evropskih kompanija zainteresovano da ’Severnog toka 2‘ bude pokrenut u punom obimu. SAD nisu zainteresovane za njega, zbog konkurencije i teoretske mogućnosti da prodaje svoj tečni gas u Evropu po uvećanim cenama. Ukrajina samo podigrava Vašingtonu“, rekao je Čepi.

Drugi poslanik, Viktor Vodolacki smatra da ovakvim izjavama Ukrajina rizikuje da pokvari odnose sa evropskim partnerima.

On je podsetio da je predsednik Vladimir Putin više puta izjavljivao da namerava da produži tranzit preko Ukrajine, čak i nakon realizacije „Severnog toka 2“ i „Turskog toka“.

„Ako Ukrajina na to gleda drugačije, znači da ona spaljuje mostove koje je povezuje sa Rusijom i prijateljskim državama ZND, a ruši i mostić koji pokušava da izgradi sa Evropom“, izjavio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala