Rusija: Napad raketama sa američkih podmornica tumačićemo kao nuklearni napad

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD na sve načine pokušavaju da relativizuju granicu između nestrateškog i strateškog nuklearnog naoružanja, to vodi ka porastu pretnje od potencijalnog nuklearnog konflikta, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Obratili smo pažnju na dokument koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta, koji je posvećen stvaranju nuklearnih bojevih glava slabe razorne moći V76-2, koje se opremaju na balističke rakete ’Trident 2‘. Potreba da se razmeštaju te nuklearne bojeve glave proizilazi iz reakcije SAD na povećanu globalnu pretnju zbog Rusije i Kine. Kao što smo objasnili u više navrata, smatramo da je to opasno i da to utiče na stratešku destabilizaciju“, navela je ona.

Stav Rusije je, prema rečima Zaharove, da se na ovaj način briše granica između strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja, što vodi ka porastu pretnje od potencijalnog nuklearnog konflikta.

„To nije samo naše mišljenje, već i stav američkog naučnog društva, čak i dela Kongresa SAD“, dodala je.

Napad raketama sa američkih podmornica — nuklearni napad

Zaharova je naglasila da će se u tom slučaju bilo kakav napad koji se bude vršio balističkim raketama sa američkih podmornica, ubuduće tumačiti kao napad nuklearnim oružjem.

Uzimajući u obzir rusku doktrinu nuklearnog ratovanja, to će značiti da će u slučaju takvog napada od strane SAD Moskva imati osnov za uzvratni nuklearni napad.

Podsetimo, u februaru 2021. godine prestaje da važi Sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja, koji je potpisan još 2010. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala