Novi cilj Amerike: Istisnuti Rusiju sa tržišta nuklearnih tehnologija

© AFP 2023 / Sergei SupinskyMetalna kupola pokriva reaktor nuklearne elektrane u Černobilju
Metalna kupola pokriva reaktor nuklearne elektrane u Černobilju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izveštaj koji je Ministarstvo energetike SAD objavilo, u kojem Vašington namerava da istisne Rusiju sa tržišta nuklearnih tehnologija, trenutno se proučava u Moskvi, saopštilo je rusko Ministartsvo inostranih poslova.

U strategiji koja je objavljena na sajtu američkog Ministarstva navodi se da Vašington treba da istisne Rusiju i Kinu sa tržišta nuklearnih tehnologija kako bi postale svetski lideri u toj sferi.

„Postoji razlog da se veruje da će koristiti, ne samo subvencije za određene industrijske grane, već i neekonomske metode“, saopštili su u MIP-u.

Između ostalog, radi se o izmeni nacionalnog zakonodavstva kako bi se osigurao privilegovan položaj američkih dobavljača.

Sa sličnim akcijama američke strane Rusija se već suočavala u Ukrajini i nekim državama istočne Evrope. U tom trenutku političkim metodama se nametalo američko nuklearno gorivo koje je, kako po karakteristikama, tako i po ekonomskim pokazateljima, bilo iza ruskog.

„U slučaju sa Ukrajinom, nuklearnu energetiku te države su pretvorili u eksperimentalnu platformu za razvoj neproverenih američkih nuklearnih tehnologija. Pri tome, za eksperiment plaćaju oni na kojima se testira“, objasnili su u resoru.

Sada ova praksa treba da se proširi na sve države sveta, objasnili su u ministarstvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala