Kurti: Grenel posle odlaska u Beograd nije imao zahteve za srpsku stranu

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, zainteresovan za postizanje brzog sporazuma dve strane, a ne za sadržaj tog sporazuma, i tvrdi da je razgovarao sa Grenelom i posle pada njegove vlade.

„Ambasador Grenel je bio na Kosovu u oktobru i januaru. Sreli smo se dva puta. Na početku je u oktobru rekao da bi Kosovo trebalo da ukine taksu, a sa druge strane Srbija treba da zaustavi svoju kampanju na međunarodnoj sceni protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i našeg članstva u međunarodnim organizacijama“, rekao je Kurti, prenosi Tanjug.

Međutim, kako navodi, otkako je Grenel u januaru otišao u Beograd, drugi deo tog zahteva je u potpunosti uklonio i rekao da samo Priština treba da ukine takse, a da nije govorio o delu zahteva prema Srbiji.

Prema njegovim rečima, Grenelov pritisak u početku je bilo svojevrsno insistiranje da njegov zahtev bude prihvaćen bezuslovno.

Bio sam u stalnoj komunikaciji s njim sve do nedavno, čak i nakon što je vladi izglasano nepoverenje i sada imamo kontakt, kada smo u svojstvu odlazeće vlade. U međuvremenu, sa druge strane, počeo je da raste pritisak na našeg partnera u vladi sve dok se oni nekako nisu predali i pokorili“, kaže Kurti.

On je za „Juronjuz“ na albanskom jeziku naveo da je Grenel imao aktivnu ulogu.

„Reč je o američkom izaslaniku, veoma moćnom, veoma važnom s kojim sam razgovarao, ali, s druge strane, nisam pristao da dovedem u pitanje interes Kosova, odnose sa Srbijom, naš subjektivitet, jer je reciprocitet najnormalnija stvar u bilateralnim odnosima u dobrosusedstvu, uprkos njegovom insistiranju“, rekao je Kurti, preneo je sinoć Kosovo onlajn.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala