Goli zatvorenici na podu, aktiviranje ”smrtonosne sile” - zbog pokolja usred karantina /foto, video/

© REUTERS / El Salvador PresidencyGoli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru
Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snimci golih zatvorenika u Salvadoru „naslaganih” na podu kao pazle, obišli su svet. Slike nisu „procurele”, već ih je objavio Najib Bukele, predsednik ove centralnoameričke zemlje.

To je odgovor države na pokolj koji su lokalne bande sprovele prošlog vikenda širom zemlje. Samo od subote do ponedeljka, usred karantina, u zemlji je ubijeno najmanje 50 osoba. Prema podacima vlasti, bande su iskoristile situaciju u kojoj su svi agenti policije i vojske zauzeti borbom protiv pandemije, kako bi se međusobno obračunale. Smatra se da su ubistva mogla biti naručena direktno iz zatvora.

​​Salvador je jedna od naopasnijih zemalja na svetu sa prosekom od 325 ubistava mesečno u proteklih 10 godina. Lokalne bande haraju zemljom od završetka građanskog rata 1992. godine. Poznate kao “mare”, bande broje oko 70.000 članova. U zatvorima se nalazi njih 13.000.

Zatvorenici iza čeličnih vrata

Bukele je naredio da se banditi u zatvorima izoluju u čeličnim ćelijama: „Od sada će sve ćelije u zemlji ostati zapečećene. Članovi bandi neće moći da vide ništa van njih”, rekao je Bukele i dodao „Ovo će ih sprečiti da koriste signale kako bi komunicirali sa drugim članovima bande u hodnicima. Biće zatvoreni, u mraku, sa članovima protivničkih bandi”.

© REUTERS / El Salvador PresidencyGoli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru
Goli zatvorenici na podu, aktiviranje ”smrtonosne sile” - zbog pokolja usred karantina /foto, video/ - Sputnik Srbija
Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru

Posle ovog talasa ubistava, Bukele je dao kart blanš službama bezbednosti da na ulicama protiv bandi koriste oružje: „Autorizujem korišćenje ”smrtonosne sile” u samoodbrani ili za zaštiitu života građana Salvadora.”

Predsednik je takođe preko tvitera uputio apel opoziciji da „stane na stranu časnih ljudi” a institucijama da „prestanu da štite” one koji ubijaju stanovništvo.

Uznemirenost nevladinih organizacija

Od dolaska tridesetosmogodišnjeg Najiba Bukelea na vlast 2019, broj ubistava u zemlji smanjen je za 30 odsto. On je povećao vojni budžet i pooštrio kontrole u zatvorima. Najmlađeg predsednika u istoriji Salvadora, do pobede je dovela upravo stroga politika bezbednosti građana.

​Nesvakidašnja vrsta „postrojavanja” u zatvorima, koja je u direktnom kontrastu sa izolacijom u vreme virusa korona, izazvala je negodovanje mnogih zaštitnika ljudskih prava.

Direktor organizacije Human Rajts Voč za Ameriku, Hose Migel Vivanko rekao je: „Naša dužnost je da ne dozvolimo da Salvador postane još jedna diktatura” i dodao da „Bukele koristi pandemiju kako bi još više degradirao demokratiju u zemlji.”
© Sputnik / El Salvador PresidencyGoli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru
Goli zatvorenici na podu, aktiviranje ”smrtonosne sile” - zbog pokolja usred karantina /foto, video/ - Sputnik Srbija
Goli zatvorenici na podu, naslagani kao pazle u zatvoru u El Salvadoru

Erika Gevara, direktor Amnesti Internešnel za američki kontinent upozorila je na alarmantnu situaciju: „Gledali smo ove fotografije zatvorenika sa velikom zabrinutošću. To su scene ljudi koje zajednički odvode u zatvorska dvorišta na vrlo ponižavajući način.”

Komsija za ljudska prava Salvadora smatra da zatvaranje članova različitih bandi u jednu ćeliju može da dovede do pobuna ili kolektivnih ubistava.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala