Amerikanci ulažu hiljade dolara u projekat o „sovjetskoj tiraniji“ u Mađarskoj

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici oslobađaju Budimpeštu, Drugi svetski rat
Sovjetski vojnici oslobađaju Budimpeštu, Drugi svetski rat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka ambasada u Budimpešti namerava da finansira realizaciju projekata koji će doprineti da se „zaista prepoznaju“ tragični događaji iz Drugog svetskog rata, Holokausta i za vreme „tiranije Sovjetskog Saveza“, prenosi RT, koji je imao uvid u dokument.

Kako su istakli iz američke ambasade, programi mogu biti povezani sa stvarnim pričama o zločinima počinjenim u Mađarskoj za vreme rata i „tokom tiranije SSSR-a“.

„Predloženi projekti će biti fokusirani na priznavanje i čuvanje sećanja na čitav niz komplikovanih događaja iz nacionalne istorije. U centru pažnje treba da budu lična iskustva i svedočenja, uključujući i humanost i neposlušnost prema nacistima, kao i okrutnost i kolaboraciju tokom Holokausta, Drugog svetskog rata, kao i za vreme tiranije Sovjetskog Saveza“, navodi se u dokumentu.

Zarobljeni vojnici nacističkih saveznika kod Staljingrada - Sputnik Srbija
Saveznike Hitlera u borbi protiv SSSR-a Mađarska nazvala herojima

Pritom, u svim projektima se ističe „značaj i vrednost doprinosa transatlantske zajednice u pobedi nad fašizmom i zajedničkom napretku ka slobodi“.

Takođe se predlaže da se u projekat uključe i eksperti iz SAD, koji bi pomogli da se bolje razumeju „zapadni demokratski principi“.

Vašington planira da izdvoji za svaki program do 25.000 dolara. Za realizaciju projekta mogu biti zaduženi kako mađarske, tako i američke neprofitne organizacije, državne i privatne obrazovne institucije, vladine agencije i fizička lica.

© Sputnik / Nikolaй Eronin / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici oslobađaju Mađarsku, Drugi svetski rat
Amerikanci ulažu hiljade dolara u projekat o „sovjetskoj tiraniji“ u Mađarskoj - Sputnik Srbija
Sovjetski vojnici oslobađaju Mađarsku, Drugi svetski rat

Sredstva se mogu utrošiti na pravljenje i širenje kratkometražnih filmova, održavanje konferencija i diskusija na temu završetka Drugog svetskog rata i „uspostavljanja sovjetske dominacije“, kao i na organizaciju virtuelnih izložbi i istraživačkih akcija.

Sastanak sovjetskih i američkih vojnika na Elbi - Sputnik Srbija
„Nezamislivo“ — saveznički plan da bombarduju SSSR odmah nakon Pobede

Saglasno planovima američke ambasade, u projektima će biti uključeni i stanovnici Mađarske, rođeni nakon 1985. godine, omladina, lideri zajednica, biznismeni i korisnici društvenih mreža.

Televizija RT podseća da je poljski Institut za međunarodne odnose pri Vladi u februaru predložio da se sprovede medijska kampanja o događajima iz Drugog svetskog rata, kako bi se formiralo određeno javno mnjenje.

Ciljana publika su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, gde je, prema rečima analitičara, „stanovništvo do danas ubeđeno da je Crvena armija igrala ulogu oslobodioca“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala