Vrtići počinju da rade 11. maja, uz sve mere opreza

© Flickr / LighttruthSreća, sreća, radost
Sreća, sreća, radost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrtići u Srbiji otvaraju se 11. maja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete. Odluka je doneta na današnjoj zajedničkoj sednici u Vladi Srbije, kojoj su prisustvovali predstavnici države, sindikata i lekari.
Predrag Kon - Sputnik Srbija
Kon: Firme će morati da obezbede bezbedan prevoz zaposlenih i poštovanje distance

Predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata „Nezavisnost“ Suzana Lazarević, koja je bila na današnjem sastanku, kaže da će svi protokoli biti jasno definisani na narednom sastanku koji je zakazan za četvrtak.

„Vrtići počinju sa radom 11. maja, s tim što ćemo pokušati da jaslene grupe dece krenu kasnije. Danas smo na sastanku dogovarali mere i protokole i direktori će dobiti jasna uputstva po kojima će morati da se radi. Sve će precizno biti definisano u četvrtak“, navela je ona.

Zamenica direktora Insituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević istakla je da je odluka o radu vrtića od 11. maja doneta uz procenu da rizik za decu prilikom boravka u takvom kolektivu nije veći nego inače, u porodičnim uslovima, te da će vrtići, kao i do sada, morati da sprovode sve mere predostrožnosti.

Medicinsko osoblje na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Vojvodina sa pacijentima koji pate od virusa korona  - Sputnik Srbija
Pandemija uživo: U Srbiji još 222 zaraženih i šest preminulih
„Nijedna mera nije doneta da bilo koji segment naše populacije stavi pod neki veći rizik“, naglasila je Kisić Tepevčevićeva na pres-konferenciji.

Ona je navela da su se nadležni prilikom odlučivanja vodili i iskustvima drugih zemalja u prethodnom periodu, koje su uvele mere, kao i saznanjima medicine zasnovane na dokazima da i decamogu da se inficiraju, ali da nemaju nikakve ili imaju blage oblike kliničkog ispoljavalja. 

Istakla je da je u Srbiji kod stotinu dece potvrđeno prisutstvo virusa, da je većina njih ozdravila, a imala je ili nikakve ili blage simptome, slične prehladi.

Koronavirus u Indiji - Sputnik Srbija
Indija — misterija niske stope smrtnosti od korone

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ nalazi se kaže 49 dece, kod kojih je potvrđeno prisustvio virusa.

Epidemiolog Branislav Tiodorović takođe je istakao da će vrtići voditi računa o merama predostrožnosti, moraće da poštuju sve instrukcije i da imaju dezobarijeru na samom ulasku.

Takođe, preneo je da ima najava da veliki broj roditelja neće dati dete u vrtić odmah, jer će ili u dogovoru sa poslodavcem ili nekako napraviti takav raspored da mogu da budu sa decom.

On je ukazao da ćemo morati decu početi da učimo kako se štiti od virusa, zavisno naravno od uzrasta, što, dodaje, jeste veliki zadatak za negovatelje, vaspitačice u vrtićima.

„Moramo da shvatimo da život neće biti kao pre pandemije, moramo se svi pripremati za te uslove“, rekao je Tiodorović.
Skupština Srbije - Sputnik Srbija
„Uspeli smo”: Brnabićeva na prvoj sednici parlamenta tokom vanrednog stanja /video/

Na pitanje kako će izgledati produženi boravak, Tiodorović je rekao da nema velike razlike u merama koje treba da se sprovedu u boravcima i u vrtićima, s tim što će, primećuje, deca do 12 godina možda lakše usvajati preporuke, od male dece u obdaništima.

„Svi se moraju truditi da budu u manjim grupama, da se obezbedi distance, a vaspitači moraju da budu ti koji će ih učiti kako da se ponašaju, jer je važno da ih već u tom uzrastu tome naučimo. Zato je potrebno da ih i uče, a ne samo da ih čuvaju“, rekao je Tiodorović.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala