Ublažavanje mera: Kafići se otvaraju 4. maja, gradski prevoz i tržni centri četiri dana kasnije

Pratite nas
Ukoliko se trend smanjenja broja obolelih nastavi i u naredna dva dana, moglo bi doći do ublažavanja restrikcije kretanja za prvomajski praznik. Sa prvim danima posle prvomajskih praznika počeće i dodatno ublažavanje mera uvedenih u borbi protiv virusa korona. Kafići bi trebalo da počnu da rade od 4. maja, a gradski prevoz i tržni centri od 8. maja.

Od ponedeljka 4. maja moglo bi da dođe do znatnog ublažavanja, ali i ukidanja pojedinih mera koje su važile za vreme vanrednog stanja, prenose nezvanično „Blic“ i „Novosti“.

Kako piše „Blic“, razmatra se odluka da zabrana kretanja, koja je najavljena za prvomajske praznike, bude izmenjena. Postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.

Epidemiolog dr Predrag Kon - Sputnik Srbija
Kon: Virus se gasi, ublažavanje mera sigurno posle Uskrsa

Pomeranje i jedan dan više za kretanje razmatra se jer je procenat pozitivnih na virus korona pao ispod šest odsto. To smanjenje nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja, zavisiće isključivo od rezultata testova.

„Novosti“ navode da bi od ponedeljka 4. maja mogli sa radom da počnu kafići i restorani, u zatvorenom delu biće obavezna upotreba maski, a na otvorenom distanca.

Takođe, od 4. maja biće dozvoljeni sportski treninzi u grupama na otvorenom.

Od 8. maja počeće da saobraća javni gradski prevoz, međugradski i železnički saobraćaj. Od tog dana počinju da rade tržni centri, od 11. maja vrtići i produženi boravak za decu do 4. razreda.

Od 18. maja biće pušten avio-saobraćaj.

Beogradska autobuska stanica - Sputnik Srbija
Prvo kreće međugradski, a onda i prigradski i gradski prevoz: Zorana Mihajlović o ublažavanju mera

Ovo su za sada preliminarni datumi, a biće precizirani na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i Kriznog štaba, a potom treba da prođu i Vladu Srbije.

Gradski prevoz neće počinjati sa radom u svim gradovima istog dana. Kako sada stvari stoje, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, u Kragujevcu i Novom Sadu počeće 4. maja, ali u Beogradu i Nišu od 8. maja.

Kada je reč o penzionerima, ima ohrabrujućih vesti da bi se vreme koje mogu iskoristiti za šetnju moglo produžiti.

Prema dosadašnjem dogovoru, tokom prvomajske zabrane kretanja penzioneri bi mogli da imaju jedan sat pre podne za šetnju. Među predlozima mera koje bi mogle biti usvojene je i da se pomeri vreme za odlazak u prodavnicu i da ono bude od pet časova ujutro do osam časova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala