Svetska skladišta nafte gotovo puna, potražnja slaba - cene nafte ponovo padaju

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVNaftne pumpe u Bakuu
Naftne pumpe u Bakuu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene nafte u svetu ponovo beleže pad, pokazuju podaci s berze, jer investitore brine to što se svetska skladišta, zbog male potražnje, prebrzo pune.

Cene nafte tipa „Brent“ pale su za 3 odsto, a cene nafte tipa „VTI“ za 14 odsto.

Prema podacima od 6:46 po srednjoevropskom vremenu, cena junskih fjučersa nafte tipa „VTI“ pala je za 13,38 odsto, na 11,07 dolara po barelu.

Cena julskih fjučersa za mešavinu severnomorske nafte „Brent“ pala je za 3,08 odsto – na 22,36 dolara po barelu, a cena junskih fjučersa nafte „Brent“ spustila se za 4,5 odsto – na 19,09 dolara po barelu.

„U periodu kada primećujemo da se broj zaraženih kovidom 19 smanjuje i da neke zemlje smanjuju ograničenja, tržište zaključuje da neće biti brzog obnavljanja potražnje“, navodi agencija „Rojters“ mišljenje analitičara banke „ANZ“ Danijela Hajnsa.

Podsetimo, 21. aprila majski fjučersi nafte „VTI“ prvi put u istoriji imali su negativne vrednosti — iznosili su i do minus 37 dolara po barelu.

Situacija na tržištu nafte

Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo skoro tri miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države članice OPEK plus nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala