Rusija: Nemamo nikakvog uticaja na samoproglašenog vođu libijskog naroda — generala Haftara

© AP Photo / Mohammed El-Sheikhy / Libijski general Halifa Haftar
Libijski general Halifa Haftar - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski ministar Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nema poluge uticaja na komandanta Libijske nacionalne armije Halifu Haftara.

Lavrov je izjavio da Rusija ne odobrava saopštenje komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara da vlast u zemlji preuzima vojska.

„Rusija nema neke poluge uticaja (na Haftara). Mi smo u kontaktu sa svim akterima libijskog konflikta: to je i maršal Haftar i predstavnik predsedničkog saveta Saradž i predsednik parlamenta u Tobruku Agila Saleh i drugi političari, uključujući rukovodstvo državnog saveta. Tamo je bilo formirano mnogo struktura, u skladu sa sporazumom koji je zaključen u Shiratu u decembru 2015. godine“, rekao je Lavrov tokom video-konferencije ministara inostranih poslova BRIKS-a.

„Mi u svim fazama rešavanja libijske krize, tokom svih inicijativa koje su se pojavile u različito vreme, zajedno sa našim francuskim kolegama, Italijanima, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, upozoravali smo da treba, pre svega, ubediti zaraćene strane da se sami dogovore pod kojim uslovima se mogu rešiti problemi svoje države“, rekao je ministar.

Podsetimo, sinoć je general Haftar saopštio da raskida sve političke sporazume i preuzima vlast u zemlji.

Libijski sukob

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala