Poslanici pod maskama: Marjan stigao iz njive, Šešelj gleda ruske filmove, Broz izašao „iz zatvora“

© Sputnik / Dejan SimićSkupština Srbije - dezinfekcija
Skupština Srbije - dezinfekcija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skupština Srbije počela je sa radom. Ovo je prva sednica zakonodavnog tela pošto je u Srbiji uvedeno vanredno stanje zbog epidemije virusa korona i održava se u nesvakidašnjim okolnostima. Prvi put, poslanici su nosili maske i rukavice, bili su ograđeni paravanima i merila im se temperatura. Tako je i Skupštinu zahvatila „kovid atmosfera“

„Trideset pet sa četiri“, kaže nam doktorka na ulazu u Dom Narodne skupštine, pošto smo prošli dezinfikovanim stepeništem. Pokazuje nam da možemo da krenemo dalje. Iza nas, na odstojanju propisanim merama uvedenim zbog epidemije korona virusa, čekaju novinari i narodni poslanici.

Poslanici prvi put sa maskama protiv korone

Nakon što prolazimo prvi test, merenje temperature, u skupštinskom holu nas očekuje sto sa maskama i rukavicama.

© Sputnik / Dejan SimićPošto im se izmeri temperatura i prođu orz detektor metala, narodnim poslanicima se daju maske i rukavice
Poslanici pod maskama: Marjan stigao iz njive, Šešelj gleda ruske filmove, Broz izašao „iz zatvora“ - Sputnik Srbija
Pošto im se izmeri temperatura i prođu orz detektor metala, narodnim poslanicima se daju maske i rukavice

I u sali za zasedanje sve je u znaku mera protiv korone – svako poslaničko mesto izolovano je paravanima, a poslanička mesta podešena su tako da poslanici sede na bezbednoj udaljenosti.

Kako poslanici provode dane u vanrednom stanju

Dok ulaze u skupštinsko zdanje i zadužuju maske i rukavice, poslanike pitamo i kako provode dane karantina i vanrednog stanja.

„Radno, na njivi, u setvi“, kaže nam kratko poslanik SNS-a Marjan Rističević dok žuri na zasedanje.

Lider radikala Vojislav Šešelj bio je pričljiviji:

„Čitao sam, pisao, pomalo gledao televiziju, poneki film. Otkrio sam i ruski filmski kanal. Baš sam pre dve, tri večeri gledao film o admiralu Kolčaku“, govori nam Šešelj, dok mu stranačka koleginica pomaže da navuče rukavice.

Jovan Palalić, poslanik SNP-a, kaže da je tokom vanrednog stanja pratio dešavanja u Srbiji, pri tome pomažući roditeljima i deci.

© Sputnik / Dejan SimićPoslanici i novinari podvrgnuti novim merama pri ulasku u Narodnu skupštinu - u pozadini se vidi medicinska ekipa koja meri temperaturu
Poslanici pod maskama: Marjan stigao iz njive, Šešelj gleda ruske filmove, Broz izašao „iz zatvora“ - Sputnik Srbija
Poslanici i novinari podvrgnuti novim merama pri ulasku u Narodnu skupštinu - u pozadini se vidi medicinska ekipa koja meri temperaturu
„S obzirom da imam dvoje dece koji su đaci, supruga i ja smo angažovani oko podrške u onlajn nastavi i najveći deo vremena smo, u stvari, posvećeni njima“, kaže on.

I opozicioni poslanik Nenad Konstantinović vreme trajanja vanrednog stanja proveo je kod kuće u Beogradu.

„Mogu da kažem da se porodica zbližila, pošto odavno nismo toliko dugo bili zajedno. Mislim da je došlo vreme za relaksiranje mera, zato što vidimo da virus slabi. Građani polako treba da izlaze na ulice i da se navikavamo, na kraju krajeva, da živimo sa ovim virusom, koji neće tako lako proći“, smatra on.

Iako je starijima od 65 godina dugo bio zabranjen izlazak na ulice, a od skoro im je dozvoljen izlazak u trajanju od sat remena, narodni poslanici stariji od 65 godina takođe su došli na sednicu. Jedan od njih, Joška Broz kaže da je vreme vanrednog stanja proveo kod kuće i dodaje – „u zatvoru“. Strah od zaraze, kaže, nema.

„Mislim da je sve ovo malo preuveličano, ali moramo da se pridržavamo onog što struka kaže. Nemam čega da se plašim. Nisam bio u kontaktu sa zaraženima. Mislim da je došlo vreme za relaksiranje mera. Ali, nažalost, mi koji poštujemo mere, prisiljeni smo da duže trpimo zbog ovih koji nisu poštovali mere“, ocenjuje Broz.

Skupština Srbije sastala se prvi put posle uvođenja vanrednog stanja, a na dnevnom redu su dve tačke – potvrđivanje uvođenja vanrednog stanja i usvajanje odredaba koje je tokom vanrednog stanja usvojila vlada. Sednici ne prisustvuju poslanici opozicionog Saveza za Srbiju (SzS).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala