U školu sa kapama od jednog metra /video/

© Foto : Valleyray GorshcowDeca sa maskama i kapama koje mere jedan metar u školi u Kini
Deca sa maskama i kapama koje mere jedan metar u školi u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski učenici će možda nositi „kape od jednog metra“ kako bi držali fizičku distancu na časovima nakon povratka u školske klupe posle tromesečnog karantina zbog pandemije korona virusa.

Ovo je predlog škole Jangdženg u Hangdžouu u provinciji Džeđang na istoku Kine. Na snimku koji je nastao u ovoj školi, vide se deca sa ručno izrađenim kapama sa produženim krajevima na obe strane, prenosi „Blic“ navode „Dejli mejla“.

Direktor škole Hong rekao je da će kape pomoći učenicima da drže međusobnu distancu.

„Ohrabrujemo naše učenike da nose kape od jednog metra kako bi bili udaljeni međusobno bar taj jedan metar“, rekao je Hong novinarima.

Učitelji su zatražili od dece da naprave kape sa svojim roditeljima pre nego što se vrate u školu. Od dece u ovoj školi zatraženo je da nemaju fizičke kontakte sa svojim vršnjacima i da drže kape netaknutima.

„Nedostajali su mi vršnjaci“

Inače, učenici širom Kine vratili su se u škole, dok zemlja istovremeno popušta restrikcije na putovanja kako broj aktivnih slučajeva zaraze korona virusom postepeno opada.

Na desetine hiljada učenika u Šangaju i Guangdžou vratili su se u škole u ponedeljak, a u klupama su ponovo i maturanti srednjih škola u Pekingu.

„Srećan sam, dugo nisam video svoje vršnjake. Nedostajali su mi“, rekao je 18-godišnji Hang Huan, učenik iz Šangaja.

Sve škole i univerziteti u Kini moraju da se drže strogih preventivnih mera, uključujući deljenje besplatnih maski za lice, dezinfekciju kampusa i postavljanje područja za karantin.

Vlada Guangdžoua, koji broji oko 15 miliona stanovnika, testirala je svakog od 208.000 učenika na nukleinske kiseline pre nego što se vrate u škole. Grad Vuhan, odakle je pandemija počela da se širi, tvrdi da je sve svoje pacijente juče pustio iz bolnice, što je značajan napredak za Kinu na putu potpunog suzbijanja bolesti.

Sve škole u Šangaju, sa njegovih 24 miliona stanovnika, moraju usvojiti nova, stroga pravila kako bi sprečile drugi talas pandemije. Školske vlasti moraju svakom učeniku i nastavniku da obezbede jednu masku dnevno i dezinfikovati kantinu, spavaonice, učionice i kupatila.

„Škole takođe moraju da ugrade opremu sa infracrvenim termometrima koji paze na temperature učenika koji ulaze u objekat, ako u kampusu ima više od 100 učenika“, rekao je zvaničnik Obrazovne komisije opštine Šangaj Lu Đing.

Učenici Pekinga, koji ima preko 21 milion stanovnika, moraju da mere temperaturu na ulazu u školu. Takođe, prema Ministarstvu obrazovanja, učenici moraju da imaju „zeleni” zdravstveni kod na aplikaciji koja računa pojedinačni rizik od infekcije.

Kineski list „Pipls dejli” je preneo da je skoro 50.000 učenika poslednje godine srednje škole nastavilo sa svojim životima u kampusima u ponedeljak, u 254 škole u prestonici.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala