Liban: Sukobi vojske i demonstranata usred epidemije (video)

© AP Photo / Hassan AmmarProtest u Bejrutu
Protest u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U gradu Tripoliju na severu Libana sukobili su se pripadnici armije i demonstranti, nakon što je vojska počela da rasteruje učesnike mitinga i da ukloni blokade s puteva u raznim delovima grada, prenosi libanski televizijski kanal LBC.

Komanda Armije Libana je saopštila da je grupa „provokatora“ upotrebila boce sa zapaljivim sadržajem, a da su na vojna vozila bacane ručne granate. Dva vojnika su ranjena. Prema podacima libanskih medija, u raznim delovima grada čuju se pucnji iz vatrenog oružja.

Prema saopštenju vojne komande, armija se umešala nakon što su grupe ljudi počele da pale i lome privatnu i opštinsku imovinu, uključujući i filijale nekoliko banaka. Libanski Crveni krst je saopštio da na mestu sukoba u Tripoliju radi šest brigada hitne pomoći. Na mestima gde su izbili požari su i vatrogasci.

U ponedeljak su u Bejrutu, Sajdu i drugim gradovima održani masovni protesti. Agresivno raspoloženi građani su širom zemlje blokirali puteve, a u nekim mestima su pokušali da unište izloge banaka.

Novi talas masovnih demonstracija u raznim delovima Libana izbio je nakon oštrog pada kursa nacionalne valute u odnosu na dolar. To je pogoršalo ionako složenu ekonomsku situaciju u toj zemlji, u uslovima epidemiološke vanredne situacije koja je uvedena 16. marta i produžena do 11. maja.

Nezadovoljstvo je počelo još 17. oktobra prošle godine. Tada su stotine građana širom zemlje izašle na antivladine demonstracije sa zahtevom da se sprovedu efikasne ekonomske reforme, da političari umešani u korupciju odgovaraju i da se vrati novac ukraden iz državnog budžeta. U novembru je zbog toga pala vlada Sada Haririja, a krajem januara je predsednik Libana imenovao novog premijera Hasana Dijaba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala