Crnogorska vlast pod plaštom borbe protiv kovida 19 nastavlja obračun sa srpskom crkvom /video/

© Foto : SvetigoraMitropolit Amfilohije na saslušanju
Mitropolit Amfilohije na saslušanju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saslušavanje sveštenika SPC i poziv na saslušanje mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju još jedan je dokaz da vlast u Crnoj Gori pod plaštom borbe protiv Kovida nastavlja obračun sa srpskom crkvom, smatra analitičar Luka Radonjić.

Sedam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske -  Aleksandar Lalilić, Danijel Jovanović, Eustatije Ivanović, Krisnat Bojović, Nikolaj Antičević, Rafailo Boljević i Hariton Živkov, saslušani su u ponedjeljak u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje zbog prisustva sahrani istoričara Vladimira Jovićevića prošle nedjelje na Rijeci Crnojevića.

Prema planovima Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, saslušanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija planirano je za četvrtak, a on bi za razliku od sveštenika, iskaz trebalo da da ne u policiji, već u cetinjskom tužilaštvu.

Mitropolit Amfilohije je pak ranije poručio da se neće odazvati pozivu za saslušanje „jer ima svoje obaveze“.

Vlast nastavlja obračun sa SPC, ništa im nije sveto

I dok iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju tvrde da prikupljaju podatke da li je sveštenstvo SPC prekršilo zabrane Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), odnosno izvršilo krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, dobar dio javnosti u Crnoj Gori smatra da vlast u Podgorici uhođenjem i privođenjem sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, samo koristi priliku kako bi se pod plaštom borbe protiv kovida 19 dodatno obračunala sa SPC.

Politički analitičar Luka Radonjić nema dilemu da koliko je na jednoj strani, set donesenih mjera protiv epidemije kovida 19 imao svoju opravdanost i senzibilitet u skladu sa izazovima zdravstvene situacije, isto tako je na drugoj strani sasvim sigurno došlo i do zloupotrebe “proširenih ovlašćenja”, ali i grubog kršenja prava iz kategorije ljudskih, vjerskih i političkih...

„Nije problematično samo to što je Crna Gora vjerovatno regionalni rekorder po procentu uhapšenih (u odnosu na broj stanovnika) već što se, prema mišljenju niza istaknutih pravnika, osobito advokata, tokom procesuiranja građana dešava nepoštovanje Ustava i Krivičnog zakonika kao i to što se čitava situacija zloupotrebljava za nastavak direktnog obračuna sa Crkvom“, kaže Radonjić za Spitnjik.

U tom smislu on ocjenjuje i da „agresivna, i u prvom redu političko - medijska, represija protiv eparhija Srpske crkve u Crnoj Gori i njenih velikodostojnika, sada dobija svoje ubrzanje, ali nažalost i fizičku konkretizaciju“.

„Fotografija Mitropolita Amfilohija u policijskoj stanici dok ga nadležno lice ispituje, neće naškoditi njegovom duhovnom i svakom drugom kredibilitetu i ugledu, ali predstavlja sramotu za državu i njene predstavnike i jedno je od svjedočanstava koje će obilježiti epohu vladavine DPS-a“, ocjenjuje Radonjić.

 Stoga je ovaj analitičar uvjeren da je većinska Crna Gora već osudila činjenicu da je mitropolitu Amfilohiju ponovo uručen poziv od strane policije i Tužilaštva, dok okolnost da je poziv uručen i sinovima pokojnog Jovićevića samo pola sata nakon što su sahranili svoga oca, prema mišljenju Radonjića samo potvrđuje da “vlastima ništa nije sveto”.

Više od provokacije

Zbog svega, naš sagovornik smatra da se najnoviji poziv mitropolitu Amfilohiju od strane Tužilaštva, više ne može podvesti pod “još jednu provokaciju”.

„To je više od provokacije i predstavlja direktan nasrtaj na instituciju - u ovom slučaju vjersku, koja je u temeljima ove zemlje kao i na vjerska prava i slobode - u ovom slučaju prava i slobode pravoslavne crkve i populacije, koja je najbrojnija u Crnoj Gori. Dakle, to nije “tek još jedna provokacija”, to je poruka da DPS u nepoštovanju vjerskih prava i sloboda i obračuna sa Crkvom - neće stati“, upozorava Radonjić.

„Zato više nije pitanje šta će uraditi DPS, već kakav će biti socijalni, politički, demokratski odgovor na relaciji Crkva - opozicija - narod u odbrani protiv postupaka koji ne karakterišu demokratske i moderne države, već zaostala društva u kojima su tiranija i samovolja osnovni obrazac vladanja“, zaključuje naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala