Arktički karavan: Uspešno testirani ruski „pametni“ kamioni/video/

© Ministarstvo odbrane RFTeretni kamion KamAZ-63501
Teretni kamion KamAZ-63501 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Jamalo-Neneckoj autonomnoj oblasti u Rusiji uspešno su testirani „pametni“ kamioni: bespilotna vozila koja će u budućnosti pomagati naftnim radnicima u radu u ekstremnim uslovima.

Kako se navodi, upotreba „pametnih“ vozila pomoći će u prevazilaženju problema s isporukom, kao i smanjenju troškova goriva i riziku od nesreća.

„Eksploatacija arktičkih naftnih polja uvek je povezana s velikim rizicima i nejasnoćama i zato bespilotne tehnologije omogućavaju povećanje efikasnosti i bezbednosti“, istakao je Oleg Jegorov, šef odseka za logistiku pri Centru za inovacije „Gaspromnjeft-Snabženija“.

Prvo testiranje obavljeno je na krajnjem severnom kontinentalnom naftnom polju Rusije.

Bespilotni kamioni su zajednički projekat „Gasprom njefta“ i grupe kompanija „KAMAZ“. U testiranjima su učestvovala tri kamiona, od kojih je samo jedan imao vozača.

Tim se sastoji od vozača i dva programera, koji nadgledaju upravljački sistem i određuju maršrutu cele kolone. Informacije sa svakog uređaja, na primer, o mogućim preprekama na putu, obrađuju se momentalno. Sistem samostalno bira optimalnu i bezbednu maršrutu, a zadate koordinate po kojima se kreće prvi kamion, sledi cela kolona.  

Planirano je da se arktički karavan može sastojati do 20 vozila, a za upravljanje njima dovoljno je troje ljudi. Testovi su pokazali da se čak i u terenskim uslovima, snežnim olujama i jakim mrazevima, „pametna“ vozila ne umaraju i ne greše.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala