Psihologija boja: Koja boja smanjuje agresiju, koja razbuđuje, a koja podstiče apetit

CC0 / Pixabay / Psihologija boja
Psihologija boja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Boje imaju veliku ulogu u ljudskoj psihologiji. U roku od 90 sekundi razmišljamo o ljudima i proizvodima nakon što ih ugledamo, a oko 62 od 90 odsto našeg mišljenja temelji se samo na boji. Iz tog razloga pojedine kompanije koriste boje u ambalaži, logotipu i trgovinama kako bi uticale na naše svakodnevne odluke.

Portal „Kliks“ prenosi navode „Brajt Sajda“ da boje zapravo imaju veliku ulogu u našim životima i znatno utiču na naše reakcije.

Roze - umirujuća

Boje se često poigravaju s ljudskom psihologijom, te se tako roze i plava smatraju umirujućim, smanjuju agresiju, ali su one bile i predmet brojnih rasprava o tome da je roze boja namenjena samo devojkama, a plava muškarcima. Mnogima je možda neverovatno, ali su neki zatvori ofarbani upravo u roze boju, kako bi se time smanjila agresivnost, a osim toga i svlačionice gostujućih timova na utakmicama okrečene su tom bojom, kako bi im bio oslabljen moral. To je iz razloga što su određena istraživanja pokazala da je „Bejker-Miler“ roze boja efikasna u smanjenju agresije i snage.

Žuta – evocira sreću

Žuta evocira sreću, pre svega jer je izuzetno svetla boja koja razbuđuje, ali i samim tim previše stimuliše oči i odvlači pažnju, pa se zbog toga retko koristi u enterijeru aviona i drugih prevoznih sredstava. Avio-kompanija „Rajan er“, na primer, svojevremeno je imala žuta sedišta, ali je pod pritiskom svojih redovnih putnika odlučila da ih promeni.

Crvena – ne podstiče apetit

Iako se možda suprotstavlja uvreženim mišljenjima, crvena zapravo ne podstiče apetit. Možda iznenađuje ovo saznanje, ali jedna naučna studija je potvrdila njegovu istinitost. Zbunjenost verovatno nastaje zbog činjenice da je ambalaža mnogih nezdravih prehrambenih proizvoda crvene boje. Teško je poverovati, ali vrlo je moguće da bismo ih još više konzumirali da nije tako.

Plava – uliva poverenje

Već je u tekstu pomenuto da plava dodatno umiruje, ali interesantna je i činjenica da ova boja zapravo uliva poverenje u kompanije koje imaju plavi logotip. Inače je plava omiljena boja banki, IT firmi i kompanija za osiguranje i to s dobrim razlogom, jer čini da se osećamo sigurnije.

Narandžasta – podstiče na zabavu

Narandžasta je izuzetno jaka i primetna boja, pa se ona često koristi u situacijama kada se određene stvari žele naglasiti. Često je izbor u izradi zatvorskih uniformi, ali nas ona takođe podstiče i na zabavu, jer se upravo ova boja nalazi na logotipima „Fante“ i dečje televizije „Nikelodion“. Takođe, narandžasta se povezuje i s vrednošću novca.

Bela – ne izaziva jake emocije

Mnogima se čini logičnim odluka da zidovi kancelarija budu beli, jer ta boja ne izaziva jake ljudske emocije. Međutim, stručnjaci za enterijer upozoravaju da je to često pogrešna odluka. Ipak, istraživači su otkrili da zaposleni u kancelarijama sa belim zidovima prave mnogo više grešaka u svom radu nego oni koji se nalaze u kancelarijama sa crvenim ili zelenim zidovima.

Zelena – povećava vizuelnu kreativnost

Nije neuobičajeno da ljudi savetuju da svoje radno okruženje upotpunimo biljkama, ali čak i zeleni zidovi ili tapete mogu imati pozitivan efekat na nas. Odnedavno je poznato da zelena povećava vizuelnu kreativnost, dok je njen uticaj na verbalnu kreativnost zanemarljiv.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala