Ostvarili cilj: Novi Zeland se izborio sa virusom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLaborant
Laborant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novozelandska premijerka Jasinda Ardern izjavila je danas da je uspešno zaustavljeno širenje virusa kovid 19 u zemlji, odnosno da je virus „trenutno eliminisan“.

Ona je to izjavila nakon što u toj zemlji nije zabeležen nijedan novi slučaj. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to ne znači i potpuni kraj oboljevanja, prenosi Tanjug pisanje „Bi-Bi-Si“-ja.

© Press-služba mэra i pravitelьstva Moskvы / Uđi u bazu fotografijaNa Novom Zelandu nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa
Ostvarili cilj: Novi Zeland se izborio sa virusom - Sputnik Srbija
Na Novom Zelandu nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa

Ta vest pojavila se par sati pre nego što će ta zemlja ukinuti najviši nivo društvenih restrikcija.

Od utorka, ponovo će početi da rade neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti će biti nastavljene, iako će se od ljudi i dalje tražiti da ostanu u kućama sve vreme i izbegavaju socijalne kontakte.

Na Novom Zelandu do sada je potvrđeno 1.500 slučajeva oboljevanja i 19 smrtnih slučajeva.

„Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život. Dobili smo bitku, ali moramo da ostanemo oprezni“, rekla je premijerka.

Kako je pojasnila, brojevi poslednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminisao korona virus, međutim, to ne znači da neće biti novih slučajeva, već da će njihov broj biti mali i lako kontrolisan.

Ardernova je kazala da bi Novi Zeland imao više od 1.000 novozaraženih svakog dana da nije na vreme uveo restrikcije.

Restrikcije predviđaju okupljanje u malom grupama, odnosno s porodicom i prijateljima uz poštovanje razmaka od dva metra, masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a šoping centri zatvoreni, kao i škole i granice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala