Moskva: Uprkos obećanjima, američko nuklearno oružje i dalje u Evropi

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF Vladimir Putin, ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov
Prezident RF Vladimir Putin, ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva namerava da tokom narednih pregovora sa SAD pokrene pitanje povlačenja američkog nuklearnog oružja iz Evrope, koje je i dalje tamo uprkos obećanjima, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ruski ministar je istakao da Nemačka, pod pritiskom SAD, kupuje američke strateške bombardere, između ostalog i „za razmeštanje američkog nuklearnog oružja koje se čuva u Evropi i koje je neophodno ukloniti sa te teritorije“.

„Povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Evrope najverovatnije će biti tema budućih pregovora, kada naše američke kolege budu tome dorasle. Zaista se nadamo da izjave o zainteresovanosti za takve pregovoore neće ostati samo puste reči“, rekao je Lavrov.

Rusija spremna da razgovara o novim vrstama naoružanja

Prema rečima Lavrova, Rusija je spremna da što pre obnovi dijalog sa SAD o kontroli novih vrsta naoružanja van okvira Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

„Tokom nedavnih razgovora bilo je potvrđeno i jasno usaglašeno da moramo što pre obnoviti i učiniti sveobuhvatnim dijalog o strateškoj stabilnosti, direktno povezan sa strateškim ofanzivnim naoružanjem, s obzirom da za manje od godinu dana ističe Sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja i da su se pojavile nove vrste oružja. Spremni smo da razgovaramo o tome van okvira Sporazuma“, naglasio je Lavrov.

On je dodao da su se američki i ruski predsednik složili oko takvog dijaloga, ali da se praktično ništa od toga nije ostvarilo.

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen, s obzirom da se američka strana nije još izjasnila o tome.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala