Mirovni sporazum više ne važi: General Haftar se proglasio vođom libijskog naroda

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaHalifa Haftar
Halifa Haftar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandan Libijske nacionalne armije Halifa Haftar u obraćanju narodu saopštio je da više ne važi unutarpolitički dogovor i proglasio se za vođu libijskog naroda.

Haftar je izjavio da sporazum o Libiji više ne važi i da on „preuzima mandat libijskog naroda“ za upravljanje zemljom, piše The Libya Observer.

„Libijski narod je odlučio da je politički dogovor deo istorije. Mi prihvatamo to što je libijski narod izabrao i sada će naša vojska ići napred“, rekao je Haftar.

Podsetimo, Vlada nacionalnog spasa čije sedište je u Tripoliju saopštila je da se nalazi u ofanzivu protiv Libijske nacionalne armije.

Libijski sukob

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala