Lovci na viruse zašli u kineske pećine

© Flickr / nathanmac87Pećina
Pećina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i sprečili nove velike pandemije.
Piter Dažak, koji je lovac na viruse već 10 godina, kaže da je do sada u više od 20 zemalja identifikovano oko 500 novih korona virusa, na osnovu 15.000 uzoraka uzetih sa slepih miševa, a da je onaj uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak kovida-19.

Dažak, koji je predsednik EkoHelt alianse, američke nevladine organizacije specijalizovane za otkrivanje novih virusa i prevenciju pandemija, dodaje da se otkrića prenose u otvorenu biblioteku svih poznatih virusa koji napadaju životinje, prenosi Tanjug.

Na osnovu tih informacija, kako navodi, naučnici mogu da predvide za koje je sojeve najverovatnije da će preći na ljude i na da taj način pripreme svet na nove pandemije kao što je aktuelna panedmija kovid 19.

Cilj istraživanja je da se novi virusi koji napadaju životinje, uključujući korona viruse, identifikuju pre nego što pređu na čoveka.

Dažek procenjuje da slepi miševi nose do 15.000 korona virusa, od kojih je do sada poznato samo nekoliko stotina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala