Lavrov: Pandemija pokazala međusobnu zavisnost svih zemalja

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve posledice pandemije virusa korona tek će se uvideti, ali kriza je jasno pokazala međusobnu zavisnost i međusobnu povezanost svih država, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Za sada još ne mogu da se shvate sve posledice. Verovatno se već u ovoj fazi mogu doneti neki zaključci. A glavni od ovih zaključaka, po mom mišljenju, jeste da je kriza jasno pokazala, ako je još bilo neko kome treba nešto da se dokaže, međusobnu zavisnost i međusobnu povezanost svih država bez izuzetka i svih oblasti života u savremenom svetu“, istakao je ministar na onlajn predavanju za studente Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

Lavrov je dodao da je virus korona naneo snažan udarac globalnoj ekonomiji i da predstoji dug period oporavka.

„Prema prognozama većine stručnjaka, predstoji veoma dug period njenog (ekonomije) oporavka. Naravno, svi kontakti između ljudi su ozbiljno ograničeni, uključujući humanitarnu, obrazovnu, naučnu i turističku razmenu. Na veliku žalost, smanjena je i mogućnost diplomatskih napora“, objasnio je ministar.

Poziv na zajedničku borbu

Pandemija je pokazala da nijedna zemlja ne može da se ogradi od takvih prekograničnih pretnji, a Rusija poziva sve zemlje da se ujedine u borbi protiv takvih opasnosti, rekao je Lavrov.

„Svi, čak i najtvrdokorniji skeptici, sada moraju konačno da shvate da se niko ne može ograditi ni zidovima ni rovovima od takvih pretnji. Pokušaj da radi ’svako za sebe‘, pokušaj da se sedi u mirnoj luci, neće uspeti“, smatra ministar.

On je napomenuo da posledice pandemije jednako osećaju i države koje su odlučile da maksimalno zatvore komunikaciju sa spoljnim svetom i one koje su odlučile da problemu pristupe više filozofski, kao što je Švedska.

„Stoga su naši pozivi, upućeni mnogo pre aktuelnih događaja, pozivi svim zemljama sveta da se udruže na zajednički rad na traženju odgovora za prekogranične pretnje koje nikoga ne štede, bili i tada blagovremeni, a sada su, uveren sam, još aktuelniji“, dodao je ministar.

Svaljivanje krivice na SZO neprihvatljivo

Ruski ministar smatra da su pokušaji da se sva krivica za pandemiju virusa korona svali na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) apsolutno neprihvatljivi. On je dodao da specijalne institucije sistema Ujedinjenih nacija ostaju nezamenjivi mehanizam za multilateralnu saradnju u odgovarajućim oblastima, što se u potpunosti odnosi i na rad SZO.

„Smatramo napade na ovu organizaciju i pokušaje da se na nju svali sva krivica za ono što se dešava apsolutno kontraproduktivnim i nepoštenim. Ova organizacija je u svim fazama krize, prema našoj oceni i prema oceni velike većine država, delovala profesionalno, pravovremeno preduzimajući proaktivne korake. Distribuirala je informacije i preporuke svim državama“, istakao je Lavrov.

On je dodao da trenutna kriza ne sme da se koristi za rešavanje sopstvenih problema ili za napade na druge države.

Lavrov je naveo da se primećuju pokušaji da se trenutna kriza iskorišćava za promovisanje jednostranih kratkoročnih interesa, za svođenje računa sa nepovoljnim vladama ili geopolitičkim konkurentima.

„Paradoksalna je situacija kada zemlje koje se predstavljaju pobornicima ljudskih prava, glavnim čuvarima demokratije, nastavljaju aktivno da koriste nelegitimne instrumente takozvanih sankcija zaobilazeći Savet bezbednosti UN, pokušavajući da ispolitizuju pružanje humanitarne pomoći u kontekstu ove pandemije, što posebno pogađa najmanje zaštićene slojeve stanovništva kojima je potreban pristup hrani, lekovima i medicinskim uslugama uopšte“, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija odbacuje ovako nelegalnu praksu, tim pre što su takve akcije nedopustive za vreme zajedničke katastrofe.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od tri miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 207 hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala