Kremlj: Dogovor OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte je zajednička pobeda

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK
OPEK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpisivanje sporazuma u okviru saveza OPEK plus o smanjenju proizvodnje nafte je zajednička pobeda u interesu svih strana – i proizvođača i potrošača, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je istakao da Rusija nije bila inicijator raskida prethodog sporazuma OPEK+. Prema rečima Peskova, tada strane nisu uspele da se dogovore o uslovima produženja režima smanjenja proizvodnje nafte.

„Šta se desilo dalje? Čak i pre nego što su se počele ispoljavati posledice pandemije, potrošnja nafte u svetu je počela da se smanjuje. Potražnja za naftom je, u skladu sa tim, takođe opala. U nekom trenutku, zbog širenja virusa korona, potražnja se prosto urušila“, objasnio je Peskov.

On je podsetio da su tada avioni prestali da lete, Kina, kao najveća ekonomija na svetu, obustavila je rad, a za njom i evropska i američka preduzeća.

„Najnoviji sporazum Rusije sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama koje proizvode naftu o novom smanjenju proizvodnje je zajednička pobeda. To je u interesima i proizvođača nafte i potrošača, koliko god se to činilo čudno“, zaključio je Peskov.

Zemlje koje čine OPEK plus 12. aprila na vanrednom sastanku putem video-konferencije dogovorile da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno. Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala