Korona ušla i u srpske zatvore: Zaražen prvi osuđenik

© AFP 2023 / PHILIPPE DESMAZESStražar u zatvoru Valens u jugoistočnoj Francuskoj.
Stražar u zatvoru Valens u jugoistočnoj Francuskoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan osuđenik iz poluotvorenog odeljenja u požarevačkom zatvoru „Zabela“, takozvani slobodnjak, pozitivan je na kovid 19, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. To je prvi osuđenik ili pritvorenik koji je zaražen virusom korona u Srbiji.

Njegovi rezultati testiranja na ovaj virus stigli su danas i on je prvo osuđeno (ili pritvoreno) lice kome je potvrđen virus.

Ovaj osuđenik je testiran nakon što se požalio upravi zatvora na simptome i odmah je, već duže vreme, izolovan od drugih zatvorenika i smešten je u bolnicu.

Takođe, testirani su i svi ostali koji su sa njim bili u neposrednom kontaktu i izolovani su od drugih osuđenika iz predostrožnosti, napominju u Upravi.

Zaraženi osuđenik je bio radno angažovan na poslovima čišćenja i redovno je nosio zaštitnu masku i rukavice, napominju u Upravi.

Slobodnjacima su inače još 11. marta suspendovane sve beneficije za izlaske iz zatvora, a svima (i osuđenima i pritvorenima) su zabranjene posete od 30. marta.

Uprava podseća da je još pre proglašenja vanrednog stanja preduzela niz preventivnih mera kako bi se sprečio unos virusa u penalne ustanove.

Potvrdili su da je od virusa korona oboleo samo jedan stražar Okružnog zatvora u Leskovcu.

Inače, svi novi pritvorenici koji se dovode u zavodske ustanove, moraju da provedu u izolaciji 15 dana, ne mešajući se sa ostalima u blokovima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala