Česi “otkrili”: Ruski specijalci sa otrovom šetaju Evropom

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pisanje čeških medija da su predstavnici ruskih specijalnih službi stigli u Prag kako bi otrovali gradonačelnika tog grada i opštinskog zvaničnika je laž koja ima za cilj narušavanje odnosa između Rusije i Češke, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharova.
„Sve što je objavljeno u češkim medijima zahteva detaljnu proveru, kako bi se videlo da li se radi o lažnim vestima, kao i proveru izvora informacija u toj zemlji i celoj evroatlantskoj mašini koja je bila napravljena da bi se suprotstavila širenju lažnih informacija. Takve stvari ne mogu proći nekažnjeno“, izjavila je Zaharova za televizijski kanal „Rusija 1“.

Prema njenim rečima, u češkim medijima u poslednje vreme sreće se mnoštvo „užasnih primera“ dezinformisanja.

Zaharova je istakla da to predstavlja ozbiljan povod za detaljnu novinarsku istragu u cilju pronalaženja osoba odgovornih za širenje takvih objava i otkrivanja kako su se pojavili u češkoj štampi.

„Očigledno je da našim bilateralnim odnosima počinju da se bave treće snage, upravo da bi pokvarile te odnose“, rekla je Zaharova.

Portparolka je podsetila da je Ministarstvo inostranih poslova Rusije već ukazivao na čitav niz „apsolutno neprijateljskih akcija, događaja ili nekih preduzetih koraka“ koje dolaze iz Češke.

Ranije je u češkom časopisu „Respekt“ objavljena istraga o ruskom državljaninu koji je, navodno, stigao u Češku sa smrtonosnim otrovom s ciljem da otruje opštinske službenike u Pragu.

Prema navođenju češkog časopisa, gradonačelnik Praga i načelnik jednog od okruga grada dobili su zaštitu zbog izveštaja o pretnji trovanjem.

U vezi istraživanja čeških medija o ruskom državljaninu oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je to nazvao „još jednom u nizu novinarskom patkom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala