Bugarski poslanik: Najsiromašnija zemlja EU na prvom mestu po vojnim troškovima

© AFP 2023 / JOHN THYSAvioni F-16 na vežbama NATO-a u Litvaniji
Avioni F-16 na vežbama NATO-a u Litvaniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg Narodne skupštine Bugarske Veselin Mareški izrazio je ogorčenje činjenicom da je ta zemlja 2019. godine bila na prvom mestu u svetu po rastu vojnih troškova. Ove podatke objavio je Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu.

Mareški smatra da je to nedopustivo imajući u vidu ekonomsko stanje Bugarske.

„Najsiromašnija država Evropske unije na prvom mestu po rashodima za vojsku! To je politika koju podržavaju sve partije koje žele da zadrže status kvo! Želim da budemo prvi po troškovima za poboljšanje zdravstvene zaštite, modernizaciju obrazovanja i borbu protiv domaćeg kriminala; (po troškovima) za to da stariji ljudi imaju pristojnu starost, a mladi obrazovani roditelji imaju više dece i veća primanja! Da svi Bugari žive bolje, da ih niko pri tome ne pljačka. Za mene ne postoje drugi prioriteti“, naglasio je Mareški u svojoj objavi na Fejsbuku.

Kako se navodi u istraživanju Instituta, Bugarska je u periodu između 2018. i 2019. povećala troškove za odbranu za 127 odsto i na taj način potrošila najviše na svetu sredstava u periodu između 2018. i 2019. godine. Takav nagli skok odbrambenih troškova nastao je zbog jednokratne uplate za kupovinu osam lovaca F-16: u avgustu je Ministarstvo odbrane u potpunosti prebacilo Sjedinjenim Američkim Državama 1,2 milijarde dolara.

U periodu od 2010. do 2019. četiri evropske zemlje povećale su svoje rashode za vojsku za više od 150 odsto: Litvanija (232 odsto), Letonija (176 odsto), Bugarska (165 odsto) i Rumunija (154 odsto). Poljska je u proteklih deset godina povećala svoju potrošnju za 51 odsto.

Mareški je više puta pozivao na odustajanje od ugovora za kupovinu F-16 i kupovinu drugog novog naoružanja u okviru modernizacije vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala