Amerika spušta rampu: Tramp precrtao zelenu kartu pošto je virus „ubio“ 26 miliona radnih mesta

© REUTERS / LEAH MILLISAmerički predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije ispred Bele kuće
Američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp čuva biračku bazu i ne dozvoljava imigracije po svaku cenu, samo za ljubav imigracionog lobija ili da bi bio politički korektan. U suprotnom, da je dozvolio zelenu kartu, rizikovao bi socijalne nemire i povećavao rizik od unošenja zaraze iz drugih delova sveta, a da pritom još nije Ameriku stavio pod kontrolu u pogledu pandemije.

Ovako politikolog Aleksandar Pavić tumači odluku američkog predsednika Donalda Trampa da potpiše izvršnu uredbu o „privremenom obustavljanju imigracije u SAD“ zbog koronavirusa. Tramp je na „Tviteru“ naveo da će nova, 60-dnevna zabrana biti primenjena na one koji traže stalni boravak ili zelenu kartu za život u SAD, ali ne i za sezonske radnike.

Tramp suspendovao zelenu kartu za imigrante u Ameriku

Odluka američkog predsednika za našeg sagovornika nije bila iznenađenje već, kako kaže, potpuno prirodan potez, s obzirom na to da je ulazak u SAD zbog pandemije ionako već ograničen, prekinuta su putovanja iz većeg dela Evrope i Kine, a tu je i ograničenje prometa između Amerike i Kanade i Meksika, osim za baš nužna putovanja. Takođe, napominje Pavić, više od 26 miliona Amerikanaca je u poslednjih pet nedelja izgubilo posao.

„Da Tramp ovo nije učinio njegovo biračko telo bilo bi vrlo revoltirano. Naime, ukoliko za 60 dana nezaposlenost uzme maha, a vi u međuvremenu „uvozite“ druge koji će konkurisati Amerikancima koji ostaju bez posla, zapravo ćete samo povećati nezaposlenost u SAD. Dakle, gledano sa ekonomskog stanovišta, Trampova odluka je opravdana, a suprotno bi uradio samo neko ko je rob političke korektnosti ili ko je ideološki zastupnik migracije po svaku cenu“, ocenjuje Pavić.

U tom smislu je, dodaje, potez šefa Bele kuće upravo ono što od njega očekuju njegovi birači.

„Amerikanci već sad imaju problem da nađu novi posao, a sutra će možda još njih izgubiti radna mesta. Tako da je Trampov potez bio očekivan, tim pre što je on ovom odlukom napravio i neke izuzetke u pogledu privremenih radnih viza za funkcionisanje onih industrija u Americi za koje nema dovoljno osposobljene i stručne američke radne snage. On dakle nije sabotirao svoju privredu, već je uradio minimum koji je u ovom trenutku bio neophodan, upravo da bi zaštitio američku radnu snagu“, objašnjava Pavić i dodaje da je potez američkog predsednika istovremeno u skladu sa dosadašnjom Trampovom antiimigracionom politikom.

„Pritom, treba imati u vidu da veliki broj američkih konzularnih odeljenja i ambasada u svetu usled pandemije radi otežano ili uopšte ne funkcioniše, pa su imigracije i u tom pogledu problematične. Da neko i želi da doputuje to bi bilo jako teško jer je rad birokratije otežan, a veliko je pitanje kakva će biti infektivna slika u SAD za 60 dana, kao što niko ne zna da li će privreda dodatno da krahira“, ističe naš sagovornik.

Vanredni uslovi zahtevaju vanredne mere

On objašnjava da svet, prema svim predviđanjima, ulazi u najveću ekonomsku krizu u poslednjih sto godina.

„To su zaista vanredni uslovi, pa zahtevaju i vanredne mere. Sumnjam da bi bilo koja druga država sada, u uslovima kada svi imaju ekonomskih problema i moraće da se dodatno zadužuju i povećaju socijalnu pomoć, dozvolila priliv nove radne snage koja neće moći da se zaposli. To bi samo povećalo socijalne tenzije. Zato me ne bi iznenadilo da i druge države posegnu za merama sličnim ovoj koju je primenio Tramp“, kaže Pavić.

U Americi je prošle godine zelenu kartu dobilo oko milion ljudi. Sagovornik Sputnjika kaže da je u ovom trenutku nemoguće predvideti da li će mera privremene suspenzije zelene karte biti produžena.

„Niko ne zna kakva će biti situacija preko leta, da li će biti novog talasa virusa ili ne, pa je zato teško proceniti da li će američki predsednik zabranu suspenziju zelene karte produžiti ili ukinuti. U pitanju je izborna godina i on ne sme da dozvoli sebi da napravi pogrešan korak. Zapravo, može samo da stekne popularnost među ljudima koji su izgubili posao i koji vide da on, kako-tako štiti potencijalna radna mesta za Amerikance, a ne za konkurenciju koja bi sigurno prihvatila nižu cena rada od one na koju bi pristao prosečni Amerikanac“, primećuje Pavić.

Američkog predsednika, kako primećuje, neće previše uznemiriti kritike njegovih poteza koje dolaze od strane opozicije.

„Njegovi protivnici su podigli lestvicu opozicionog delovanja na neverovatne visine. U početku su kritikovali Trampa što ne uvodi mere ograničavanja putovanja iz Kine, a kada je to učinio, kritikovali su ga što to radi. U tom smislu Tramp je svestan da ni na koji način ne može da pridobije svoje protivnike niti to pokušava. Ali, pokušava da sačuva svoju bazu koja ga je dovela na vlast, a za njih su najvažniji ekonomija i ograničavanje imigracija“, zaključuje Aleksandar Pavić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala