Vučić: Nad Srbima je izvršen genocid

© Foto : Budućnost SrbijeAleksandar Vučić polaže venac u Sremskoj Mitrovici
Aleksandar Vučić polaže venac u Sremskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Sremskoj Mitrovici povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina. Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, mesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojima i slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabeležno je da su tu Nemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena, navodi B92.

"Tamo su izmučene ljude po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebi kopaju rake, a „ranjene su krečom polivali i zakopavali, gde su mučenici u smrti čekali spas“, zabeležno je na spomeniku.

„Srpski narode, nekoliko godina zajednički obeležavamo stradanje našeg naroda, mi i Republika Srpska, pokazujemo naše jedinstvo, pokazujemo ga svake godine prisećajući se velikih žrtava našeg naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod može jedino da ide ka drugačijoj budućnosti. Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, a mogli ste da čujete i predsednika Dodika i predsednicu Cvijanović“, rekao je predsednik Srbije na početku obraćanja.

„Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine kada je spomen-park, otvoren nijedan predsednik Srbije nije došao. u našim udžbenicima ne uči se dovoljno o Jasenovcu, pa kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se dešavalo u Drugom svetskom ratu“.

„Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga“, istakao je Vučić.

„Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajući se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj budućnosti“, rekao je Vučić.

„Mesari ili majstori, tako su zvali one koji su klali. Jedan je tako i prezime dobio“, kaže Vučić.

Ubistva koje država naredi nije samo ubistvo, to je pokolj i genocid. Nad Srbima je u NDH izvršen genocide“, kaže.

Da smo na vreme govorili o genocidu počinjenom nad našim narodom možda se ni ratovi devedesetih ne bi dogodili, smatra predsednik.

„Možemo da utičemo da više ne bude Jasenovaca ili Oluja”, kaže Vučić. 

Pročitajte još:

Glavni istraživač Instituta za Holokaust: Istorija je činjenica, Jasenovac — Aušvic Balkana

Sećanje na žrtve Jasenovca: Nemamo pravo da zaboravimo /video, foto/

Hrvatski državni vrh zajedno sa predstavnicima Srba položio venac za žrtve Jasenovca

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala