Ruski naučnici dokazali: Moguć život na Veneri, Marsu i Jupiteru

© NASA . Jet Propulsion Laboratory (JPL)Planeta Venera
Planeta Venera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici Instituta kosmičkih istraživanja Ruske akademije nauka eksperimentalno su dokazali da mikroorganizmi mogu da opstanu u atmosferi Venere, na površini Marsa i u ledu Jupiterovog satelita Evropa.

„U atmosferi Venere čiji su gornji slojevi pod uticajem kosmičkih zraka i temperaturnih skokova moguće je prisustvo mikroorganizama, povezanih s česticama minerala“, smatraju naučnici.

Kako bi proverili tu hipotezu oni su u laboratoriji istražili uticaj radijacije na mikromicete na suvom terenu na niskim temperaturama i uz nizak pritisak. Ustanovljeno je da uticaj velikih doza jonizujućeg zračenja ne dovodi do uništenja ove vrste gljiva. Većina ih je preživela.

Naučnici su istraživali sposobnost za preživljavanje mikroorganizama sa Arktika u uslovima koji postoje na površini Marsa – uz zračenje i temperaturu od minus 50 stepeni.

Ispostavilo se da ti uticaji nisu doveli do suštinskih oštećenja mikroorganizama.

Kada je reč o opstanku potencijalnih mikroorganizama na ledu Jupiterovog satelita, sproveden je test tokom kojeg je izvršen o zračenje bakterija utisnuti u led  na temperaturu minus 130 stepeni  i otkivene su bakerije sposobne da prežive.

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala