Odmor tek posle korone — ali, za većinu Rusa samo u svojoj zemlji

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaKrim
Krim  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje poput Turske i Grčke među prvima su najavile da bi mogle da otvore turističke objekte za ruske turiste, koji se ubrajaju među najbrojnije i najgalantnije u svetu. Međutim, ankete pokazuju da većina Rusa ovo leto planira da provede u svojoj zemlji.

Razlog za to su karantin, zatvorene granice i zabrana putovanja u inostranstvo zbog virusa korona.

„Pre jula, najverovatnije, niko neće nigde putovati. Nadamo se da će se Rusija otvoriti za turiste u julu ili avgustu i upravo to će biti početak obnove turističkog tržišta. Teško je reći kako će se situacija razvijati kada je reč o putovanjima u inostranstvo, ali, najverovatnije da će se ti pravci otvarati u različito vreme. Ipak, može se pretpostaviti da ćemo 2021. moći da putujemo po svetu na isti način kao pre pandemije“, rekla je Maja Lomidze, izvršna direktorka Asocijacije ruskih turističkih agencija na onlajn konferenciji „Kako je pandemija pogodila tržište transporta“, podsećajući da je Evropa već govorila o mogućem produženju ograničenja na avio-saobraćaj do septembra.

Asocijacija ruskih turističkih operatora je saopštila da su prve ture iz Rusije u inostranstvo nakon pandemije korona virusa planirane za period posle 1. avgusta. Turoperateri koji su dali ponudu za avgust, objašnjavaju da su svoju odluku doneli na osnovu analize trenutne situacije i naglašavaju da se navedeni datumi mogu promeniti u svakom trenutku, u zavisnosti od epidemiološke situacije u različitim zemljama, a takođe i od preporuka i odluka njihovih vlasti.

Još jedan razlog zašto ruski turoperateri pominju avgust, a ne neki raniji period, jeste činjenica da je nacionalni avio-prevoznik „Aeroflot“ ranije obustavio prodaju karata do 1. avgusta.

Zbog pandemije avio-kompanije gube ogroman novac. Šef „Rosavijacije“ Aleksandar Neradko procenjuje da bi šteta mogla da iznosi i više od 100 milijardi rubalja.

Šansa za domaći turizam

Zbog pandemije virusa korona Rusija je krajem marta potpuno prekinula međunarodne redovne i čarter letove. Eksperti iz sfere turizma veruju da će avio-saobraćaj sa drugim zemljama po optimističnom scenariju biti obnovljen za tri meseca, po realističnom — na jesen, a po pesimističnom — tek na proleće 2021.

Obnavljanje turizma u Rusiji počeće sa domaćim destinacijama, a ima najava da bi se to moglo dogoditi i već od 1. juna. Po svemu sudeći, prvo će se otvoriti ruska letovališta, a tek onda, kada se epidemiološka situacija u svetu stabiliše, otvoriće se i druge zemlje. Mnogi eksperti veruju da će Turska biti jedna od prvih zemalja sa kojom će Rusija uspostaviti avionski saobraćaj.

Šefica Federalne agencije za turizam Zarina Doguzova, u pismu potpredsedniku ruske Vlade, ocenila je da će se putovanja u inostranstvo u potpunosti nastaviti tek sredinom 2021. godine, tj. da će se tek tada vratiti na pretkrizni period. 

U pismu se takođe navodi da je obim prodaje u ruskom turizmu pao za 90-100 odsto. Prema preliminarnim procenama, samo u prvoj polovini ove godine industrija će izgubiti oko 1,5 biliona rubalja. Međutim, eksperti veruju da će se turistička industrija brzo oporaviti i da može postati jedan od glavnih biznis sektora koji će pomoći regionima Rusije da prebrode krizu nakon pandemije virusa korona.

Doguzova je takođe uverena da trenutna situacija može biti jedinstvena šansa za domaći turizam, a da sam turizam može postati lokomotiva za izlazak iz krize za većinu regiona zemlje.

Odmor posle korone

Statistika pokazuje da više od 200 hiljada Rusa nije moglo da iskoristi već plaćene turističke aranžamne, a ankete pokazuju da su zbog virusa korona, karantina, zatvaranja granica i zabrane putovanja u inostranstvo mnogi Rusi promenili planove i odustali do planiranih putovanja. Čak 57 odsto Rusa je reklo da će letnji odmor i prvomajske praznike provesti kod kuće.

Međutim, Maja Lomidze smatra da ogromna odložena potražnja za putovanjima, koja će se sigurno pojaviti među Rusima nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa, omogućava da se „nadamo da će turizam imati dobre šanse posle krize“.

„Apsolutno svi ljudi koji su odložili, pomerili ili čak nisu planirali putovanje, shvataju da će se po završetku krize sigurno odmarati. Želeće negde da odu, promene sliku i ambijent barem na kratko vreme“, smatra Maja Lomidze.

Ostaje još i pitanje kada će Rusija otvoriti svoje granice za goste iz inostranstva. To, svakako, zavisi od epidemiološke situacije u zemlji. Trenutno, pandemija virusa korona u Rusiji još nije dosegla vrhunac, a lekari daju različite prognoze. Mnogi očekuju da bi pik u Rusiji mogao da se dogodi do kraja maja, dok se u Moskvi vrhunac pandemije očekuje ranije, s obzirom da je prestonica prva bila pogođena virusom

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala