Moskva: Smrt Kjeze - gubitak i za Rusiju i za Italiju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smrt poznatog italijanskog novinara i društvenog aktiviste Đulijeta Kjeze gubitak je i za Rusiju i za Italiju – na ovo bi se mogla svesti prva reagovanja u Moskvi posle vesti da je doživeo srčani udar.

Ruski senator Aleksej Puškov ističe da je Kjeza pisao istinu i snimao filmove-istraživanja.

„Umro je Đulijeto Kjeza – poznati italijanski novinar, bivši poslanik Evropskog parlamenta, veoma talentovan i pošten novinar. Odlično smo se poznavali. Pisao je istinu, snimao filmove-istraživanja. To je veliki gubitak i za nas i za Italiju. Iskreno saučešće“, napisao je Puškov na Tviteru.

​Predsednik Odbora Saveta federacije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov istakao je da je Kjeza godinama branio sopstvene stavove i uverenja i da je bio čovek izuzetne snage duha i primer čestitosti.

„Bio je to čovek izutetne snage duha, primer čestitosti i najvišeg profesionalizma. Decenijama je branio svoja uverenja, na podležući pritisku mase i vlasti... Nedostajaćete nam, Džulijeto“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Prethodno se oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je izrazila saučešće povodom njegove smrti, rekavši da je bio osoba za divljenje.

„Moje saučešće. Vodili smo najzanimljivije razgovore. Izvanredan, natprosečan čovek“, napisala je Zaharova na Fejbuku.

Kjeza, koji će ostati upamćen i po simpatijama koje je gajio prema Rusiji, preminuo je u 79. godini života, saopštio je njegov prijatelj Enio Bordato.

„Imao je operaciju. Činilo se da se oporavio, ali su počele komplikacije. Moguće da je to povezano sa virusom korona“, rekao je Bordato, koji je kasnije precizirao da je uzrok smrti Kjeze bio srčani udar.

U Rusiji je bio dobro poznat jer je radio kao dopisnik više italijanskih listova i TV kanala.

Bio je svedok raspada SSSR, a sa poslednjim predsednikom Sovjetskog Saveza Mihailom Gorbačovom je imao prijateljski odnos.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala