Milion rubalja za svaku porodicu sa mnogo dece

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLeto u Moskvi
Leto u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski premijer Mihail Mišustin izjavio je da podrška za poboljšanje životnih uslova porodicama sa mnogo dece može iznositi i više od milion rubalja za svaku porodicu. Prema procenama Ministarstva finansija, ove mere će obuhvatiti preko dvadeset hiljada porodica.

Oleg Šein, narodni poslanik Državne dume objašnjava da ovaj paket mera podrazumeva da sa rađanjem prvog deteta, porodica dobija pravo na majčinski kapital.

Više od milion rubalja porodicama sa troje dece

„To pravo podrazumeva da nakon rođenja prvog deteta porodica dobija pravo na 450 hiljada rubalja koje može potrošiti po sistemu sertifikata, na stanovanje pre svega, a po rođenju drugog deteta porodica dobija još dvesta hiljada rubalja. Sa rođenjem trećeg deteta, ona dobija pravo na otpisivanje hipotekarnog duga u visini od pola miliona rubalja. Ukupan broj je negde oko milion i sto hiljada rubalja. Osim toga, nakon rođenja trećeg deteta, porodica dobija pravo na primanje dodatka u skladu sa propisanim minimumom u regionu u kome žive“, rekao je poslanik.

On dodaje da je prošle godine uvedena i mera koja podrazumeva isplatu novčanih sredstava za mesto u jaslicama. Dete od jedne i po do tri godine ima pravo na dohotke u visini minimalne zarade, čime se štite osnovni interesi porodice.

Ovde nije reč samo o podršci porodicama sa više dece, nego o podršci rađanju. Rusija je prema njegovim rečima, dosta toga naučila iz francuskog iskustva gde su ovakve mere imale pozitivan efekat.

„Najviša stopa nataliteta je u onim zemljama upravo sa ovakvim socijalnim modelima. To su Francuska, Island, Danska, Švedska, praktično čitava severna Evropa. Kada je reč o drugim merama, Rusija ima programe za izgradnju dodatnih vrtića, u regionima postoje centri za besplatno iznajmljivanje predmeta koji su skupi, a mogu pomoći porodicama, kao što su na primer kolica ili sedišta za automobil. Takođe postoji program za besplatnu medicinsku podršku“, rekao je poslanik.

Osim toga, starosna granica deteta za primanje novčane naknade povećana je sa tri na sedam godina. U trenutnoj situaciji i krizi izazvanoj koronavirusom uveden je čitav paket dopunskih mera. Svako dete dobija dodatnu pomoć u visini od tri hiljade rubalja i postoje elektronski sertifikati koji omogućavaju kupovinu proizvoda ali i mere za podizanje kvaliteta ishrane.

Ruske mere efikasne

„Sistem mera koje postoje u Rusiji je prilično efikasan, jer porodice mogu da ih iskoriste na poboljšanje životnih uslova, obrazovanje ili penzijski sistem. Danas, kada porodice gube posao zbog okolnosti sa korona virusom, one mogu dobiti novčanu pomoć u visini od 19 hiljada rubalja. To je iznos koji može da omogući jednoj porodici da preživi period pandemije, kada nema posla. Ako uz to dodamo i novčana sredstva koja regularno dobija svako dete, može se reći da Vlada odgovorno preuzima na sebe obaveze garantovane Ustavom. U Rusiji danas postoji široki paket mera, koji je unikatan“, rekla je Natalija Karpovič iz Fonda za zaštitu deteta.

Rusija se razvija, a poslednjih godina veliku pažnju poklanja porodici. Svake godine se uvode nove mere. Sve najbolje primere evropskog iskustva Rusija prati, ali razvija i svoje sopstvene mehanizme, saglasni su eksperti. Rusija deluje u pravcu povećanja prihoda porodicama, a osnovna briga Vlade je da obezbedi uslove koji popravljaju kvalitet života i članovima porodice posao. A eksperti su saglasni da ako se sva pomoć izrazi u novcu, Rusija ne zaostaje za socijalnim programima koji postoje u Evropi i drugim razvijenim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala