Još pet žrtava virusa korona u Srbiji, zaražene još 263 osobe /video/

© Tanjug / ZORAN ZESTICKovid bolnica KBC Dragiša Mišović
Kovid bolnica KBC Dragiša Mišović - Sputnik Srbija
Pratite nas
U poslednja 24 sata u Srbije je od posledica virusa korona preminulo još pet osoba, a zaražene su još 263 osobe.

Preminule su tri žene i dva muškarca. Ukupan broj preminulih se popeo na 156, saopštio je na konferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon.

Ukupno je zaraženo 8.042, a izlečene su 1.182 osobe. Hospitalizovane su 3.044 osobe, a na respiratorima je 85 pacijenata.

Poslednja 24 časa je testirano 4.365 osoba

Skupštini upućene sve odluke Vlade donete tokom epidemije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Vlada, Skupštini Srbije uputila odluku o proglašenju vanrednog stanja i sve odluke donete tokom epidemije.

On je saopštio i najnovije odluke Vlade među kojima i ona o zabrani kretanja od četvrtka u 18.00 do ponedeljka u 5.00 časova.

Saopštio je i da će građani stariji od 65 godina od ponedeljka, 27.aprila moći svakog dana po sat vremena da izlaze u šetnju od 18.00 do 01.00 i da će prodavnice za njih biti otvorene u četvrtak od 4.00 do 7.00, a ne u petak kako je do sada bio slučaj.

Nedimović je najavio i da će privremena bolnica u Domu učenika u Nišu od sutra najverovatnije kao i privremena bolnica u hali "Čair" biti stavljena u stanje mirovanja.

Kako je naveo, sve zavisi od testiranja pacijenata koje će večeras biti obavljeno.

Ograničavanje kretanja nije greška 

Epidemiolog Kon upitan o merama je rekao da ne misli da je odluka o ograničavanju kretanja greška i da rezultati opravdavaju mere.

„Ne vidim da smo napravili igde grešku u smislu prava i slobode kretanja o tome će se sasvim sigurno raspravljati godinama, ali to su mere javnog zdravlja koje se primenjuju kada je opasnost realna. A videli smo u svetu da je izuzetno velika smrtnost, što kod nas i u zemljama regiona nije slučaj. Dobro smo stajali i sami rezultati opravdavaju takve mere“, rekao je Kon.

Istakao je da su mere praktično upotrebljene u opštem interesu svih, a prvenstveno najstarijih i da misli da će narod dati na kraju dati svoju ocenu.

On je rekao i da redovni život mora da se vrati ali polako.

Pre 1. juna ne treba otvarati vrtiće i škole

Kon je rekao i da medicinski deo Kriznog štaba se ne slaže da se škole i vrtići otvore pre 1. juna zbog mogućeg širenja virusa.

On je kazao i da teretane bez rizika neće postojati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala