Čovek koji je mnogo učinio za izgradnju odnosa sa Rusijom: Umro italijanski novinar Đulijeto Kjeza

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaĐulijeto Kijeza
Đulijeto Kijeza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati italijanski novinar i društveni aktivista Đulijeto Kjeza, koji će ostati upamćen i po simpatijama koje je gajio prema Rusiji, preminuo je u 79. godini života, saopštio je njegov prijatelj Enio Bordato.

„Imao je operaciju. Činilo se da se oporavio, ali su počele komplikacije. Moguće da je to povezano sa virusom korona“, rekao je Bordato, koji je kasnije precizirao da je uzrok smrti Kjeze bio srčani udar.

Prema njegovim rečima, Kjeza je mnogo toga učinio za izgradnju odnosa sa Rusijom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izrazila je saučešće povodom njegove smrti, rekavši da je bio osoba za divljenje.

„Moje saučešće. Vodili smo najzanimljivije razgovore. Izvanredan, natprosečan čovek“, napisala je Zaharova na Fejbuku.

Više od 20 godina Kijeza je radio u Moskvi kao dopisnik italijanskih listova „Lunita“ i „La stampa“. Za poslanika u Evropskom parlamentu izabran je 2004. godine. Bio je, između ostalih, i član Delegacije parlamentarne komisije EU-Rusija. Kjeza je 2010. godine osnovao u Italiji politički pokret „Alternativa“. Poslednjih godina aktivno se bavio projektom onlajn TV „Pandora TV“, vodio je blog i sarađivao sa nekoliko medija, između ostalih i sa Sputnjikom u Italiji.

Napisao je više od 20 knjiga, a mnoge od njih su posvećene modernoj istoriji Rusije i poznog perioda SSSR.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala