Američki general: Iranski vojni satelit je beskorisna kamera, koja se vrti u svemiru

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant američkih Svemirskih snaga, general Džon Rejmond izjavio je da je prvi iranski vojni satelit „Nur 1“ beskoristan za izviđanje.

​Rejmond je napisao na Tviteru da svemirska komanda Vazduhoplovnih snaga SAD nastavlja da prati dva objekta. Američki vojnici procenjuju da je veličina iranskog satelita 10 puta 10 puta 30 centimetara.

​Prema rečima američkog generala, Iran je objavio da satelit može fotografisati Zemljinu površinu.

„To je u stvari veb kamera koja se vrti u svemiru, i malo je verovatno da može pružiti informacije“, napisao je Rejmond i sarkastično dodao hešteg „spaceishard“ (svemir je težak).

Podsetimo, Iran je 22. aprila pomoću rakete-nosača „Kased“ lansirao u orbitu prvi vojni satelit „Nur“ na visinu od 425 kilometara, što je potvrdila i 18. eskadrila kontrole svemirskog prostora Vazduhoplovnih snaga SAD.

Ranije je radio-amater Dmitrij Paškov izjavio za RIA „Novosti“ da „Nur 1“ šalje nestabilan signal, što znači da se satelit vrti i da neće početi sa radom sve dok se ne stabilizuje.

Osamnaesta eskadrila za kontrolu svemira Vazduhoplovih snaga SAD bazirana je u avio-bazi u Kaliforniji i bavi se identifikovanjem i praćenjem svih veštačkih satelita u orbitama Zemlje. Od 2009. godine Iran je uspešno lansirao pet satelita – četiri pomoću rakete „Safir“.

Pročitajte još:Rohani:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala