Žena koja je prva u istoriji otkrila i snimila virus korona, a u početku joj niko nije verovao

CC0 / Piksabej / Mikroskop
Mikroskop - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada je Džun Almeida zavirila u svoj elektronski mikroskop 1964. godine, ona i njene kolege uočile su sivu tačku prekrivenu sitnim „zupcima“. To što je videla kasnije je postalo poznato kao virus korona, a Almeida je odigrala ključnu ulogu u njegovom identifikovanju.

Rođena je kao Džun Hart, sa porodicom je živela u Glazgovu u Škotskoj. Bila je odlična učenica i imala je ambiciju da upiše fakultet, ali nije imala novca, piše „Nešnel džiografik Srbija“.

Sa 16 godina odustala je od formalnog obrazovanja i počela da radi kao laboratorijski tehničar u bolnici u Glazgovu. Posao joj je bio da pomoću mikroskopa analizira uzorke tkiva.

​​Nakon preseljenja u London, nastavila je da radi u bolnici Svetog Bartolomeja. U Londonu je upoznala i svog prvog supruga, umetnika Enrikea Almeidu. Par se preselio u Kanadu gde je Džun dobila posao u Institutu za rak u Ontariju. Džun je u Ontariju radila na elektronskom mikroskopu i razvila nove tehnike za posmatranje. Takođe je objavila nekoliko radova u kojima je opisala strukture virusa koji su ranije bili nevidljivi. Objavila je i Priručnik za brzu laboratorijsku dijagnostiku virusa 1979. godine za Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Revolucionarna tehnika za snimanje i otkrivanje virusa

Tehnika mikroskopije koju je razvila Džun bila je jednostavna, ali revolucionarna u oblasti virologije.

Iako su elektronski mikroskopi imali detaljniju sliku nego optički, za naučnike je bio pravi izazov da prepoznaju da li je sitna mrlja virus, ćelija ili nešto treće.

Izolovanje nukleinske kiseline iz uzorka ljudskog biomaterijala u Saveznoj zdravstvenoj agenciji Rusije u Krasnojarsku - Sputnik Srbija
Srpska doktorka koja je pre 30 godina izolovala koronavirus: Kako može da se izleči i kad će vakcina

Kako bi utvrdila postojanje virusa, Almeida je shvatila da može da koristi antitela uzeta od ranije zaraženih pojedinaca. Kada bi Almeida unela antitela, oni bi se okupili oko virusa - i tako bi pokazali njegovo prisustvo. Ova tehnika pomogla je kliničarima da koriste elektronske mikroskope kako bi dijagnostikovali virusnu infekciju kod pacijenta.

Almeida je na taj način identifikovala niz virusa uključujući i virus rubeole, koji su naučnici proučavali godinama, ali ona ga je prva videla.

Kako je otkrivena korona i zašto joj prethodno nisu verovali da to nije grip

Kada su njene veštine prepoznate, Almeida je bila pozvana da se vrati u London. Počela je da radi u Medicinskoj školi bolnice Sveti Tomas. Tamo ju je, 1964. godine, kontaktirao doktor Dejvid Tirel. Njegov tim bio je prikupio viruse slične gripu, koje su nazvali „B814“, ali su imali problem da ih obrade u laboratoriji.

Kako njihove tradicionalne metode za posmatranje nisu donele rezultate, naučnici su počeli da sumnjaju da je B814 nova vrsta virusa.

CC0 / Wikipedia / Prvi snimak virusa korona u istoriji
Žena koja je prva u istoriji otkrila i snimila virus korona, a u početku joj niko nije verovao - Sputnik Srbija
Prvi snimak virusa korona u istoriji

Tirel je poslao uzorke Almeidi nadajući se da bi ona svojom tehnikom mogla da identifikuje virus.

„Nismo se previše nadali, ali vredelo je pokušati“, napisao je Tirel kasnije u svojoj knjizi „Hladni rat: Borba protiv prehlade“.

Iako je Džun Almeida imala ograničen materijal za rad, njena otkrića premašila su Tirelova očekivanja. Ne samo da je napravila jasne slike virusa, nego se i setila da je, ranije tokom svojih istraživanja, videla dva slična virusa: jedan dok je proučavala bronhitis kod pilića, a drugi dok je posmatrala upalu jetre kod miševa.

Zaposleni klinike u Bergamu u zaštitnim maskama gledaju rendgenski snimak pluća pacijenta koji ima virus korona - Sputnik Srbija
Ruski lekari koriste veštačku inteligenciju za otkrivanje kovida-19

O oba ova istraživanja Almeida je napisala radove, ali oba rada su bila odbijena. Recenzenti su smatrali da su to samo nekvalitetne fotografije čestica virusa gripa.

Sa novim uzorcima koje je dobila od Tirela, Almeida je bila sigurna da gleda u novu grupu virusa.

Kada su se Almeida, njen nadzornik i Tirel našli da razgovaraju o nalazima, došli su do pitanja i kako nazvati novu grupu virusa. Nakon posmatranja snimaka, inspirisani strukturom virusa, odlučili su se za latinsku reč korona, što znači kruna. Tako je rođen virus korona.

Naučnici i danas koriste njene metode kako bi identifikovali viruse, a pandemija novog virusa korona ponovo nas je sve podsetila na značaj njenog rada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala