Ruski naučnik: Postoji način da se „prevari“ virus korona

CC0 / Piksabej / Laboratorijska ispitivanja
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akademik Ruske akademije nauka Sergej Nedospasov ispričao je za ruske medije o načinima lečenja obolelih virusom korona i mogućnostima da se virus „obmane“ metodama genetičkog inženjeringa.

Naučnik je istakao da je za stvaranje vakcine protiv kovida 19 potrebno pribeći genetskim tehnologijama, a pri kreiranju pretkliničkih modela možda će biti potrebne izmene genoma.

„Do sada u tom virusu nije nađeno ništa što bi izazvalo sumnju u mogućnost dobijanja vakcine“, istakao je akademik za televiziju „RT“ i dodao da će taj proces trajati nekoliko meseci, a potpuno testiranje vakcine više od godinu dana.

Nedospasov je takođe rekao da se oboleli od virusa korona mogu lečiti uz pomoć transfuzije plazme i dodao da kod takve metode postoji i mana – rizik da se pacijentu „unese“ druga infekcija.

„To je razlog zbog kojeg je praktično ispravnije koristiti prečišćene preparate ukupnih antitela iz krvi obolelih“, dodao je Nedospasov koji je šef laboratorije za molekularne mehanizme imuniteta Instituta za molekularnu biologiju „Engelhardt“,.

On je objasnio da postoji još jedan način da se dobije lek za virus korona, a to je veštačko stvaranje neutrališućih antitela. Međutim, naučnik je upozorio da i taj metod ima manu – zaštita organizma u tom slučaju vremenski je ograničena. Stoga, najpouzdanija opcija ostaje vakcinacija.

„Uspešnom vakcinacijom u nama se formiraju ne samo neutrališuća antitela, već i limfociti koji proizvode ta antitela. Upravo oni omogućavaju imunološko pamćenje i dugogodišnju zaštitu“, objasnio je Nedospasov.

Broj obolelih od virusa kovid 19 u svetu porastao je na više od 2,8 miliona ljudi, dok se od ove infekcije oporavilo više od 812 hiljada osoba, pokazali su najnoviji podaci portala Vorldometers.  Do sada je u svetu preminula 198.063 osoba od novog korona virusa.

Prema poslednjim informacijama, u Rusiji je za protekla 24 časa od virusa korona obolelo još 5.966 osoba, čime je ukupan broj obolelih porastao na 74.588, saopštio je operativni štab za borbu protiv širenja virusne infekcije.

Kako se navodi, samo je u Moskvi zabeleženo 2.612 novih slučajeva, dok je u Sankt Peterburgu registrovano 605.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala