Rusija: Očekujemo konkretne predloge za obnavljanje dijaloga o strateškoj stabilnosti

© AP Photo / Alex BrandonMajk Pompeo i Sergej Lavrov
Majk Pompeo i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija očekuje od SAD konkretne predloge vremenskog okvira za obnavljanje dijaloga o strateškoj stabilnosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u emisiji „Velika igra“ na Prvom kanalu ruske televizije.

Ministar je izjavio da je u nedavnom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom pokretao temu pregovora o strateškoj stabilnosti.

„U razgovoru sa Pompeom istakao sam da, između ostalog, ne očekujemo samo konkretne predloge američkih kolega za vremenski okvir nastavka dijaloga o strateškoj stabilnosti, već i da je na pregovaračkom stolu još jedan naš predlog o tome da se ponovo uspostavi rad bilateralne grupe za sajber-bezbednost“, istakao je Lavrov.

Kako je objasnio, njegov razgovor sa Pompeom usledio je nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Donald Tramp razgovarali telefonom. On je rekao da su lideri razgovarali o virusu korona, situaciji na naftnim tržištima, i o tome da je „važno da se na nov i ozbiljan način obnovi dijalog Rusije i SAD o svim pitanjima strateške stabilnosti“.

Ranije je direktor Odeljenja za međunarodnu informacionu bezbednost ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Krutskih izjavio da Vašington još uvek nije odgovorio na predlog Moskve za obnavljanje bilateralne radne grupe za suzbijanje pretnji u oblasti informacionih tehnologija.

Novi talas optužbi iz SAD za „uplitanje“ Rusije u izbore

Ruski ministar inostranih poslova se prilikom razgovora sa Pompeom osvrnuo i na to da Moskva predviđa novi talas optužbi iz Amerike o navodnom mešanju Rusije u predizbornu kampanju u Sjednjinjenim Američkim Državama.

S tim u vezi, on je predložio da se stvore mehanizmi koji omogućavaju eliminisanje tenzija, pa i kad je reč o optužbama za mešanje u izborni proces.

„U razgovoru sam direktno rekao da već osećamo novi talas optužbi o tome da ćemo se, navodno, uplitati u trenutnu predizbornu kampanju. Zbog toga pozivam SAD da napravimo mehanizam za razmatranje bilo kojih stvari koje izazivaju zabrinutost jedne ili druge strane, a koji će odobriti predsednici Rusije i SAD“, rekao je Lavrov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala