Rusija lansirala „Raketu pobede“ /video/

© Foto : RoscosmosLansiranje rakete Progres MS-14 sa kosmodroma u Bajkonuru
Lansiranje rakete Progres MS-14 sa kosmodroma u Bajkonuru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketa-nosač „Sojuz-2.1a“ – „Raketa pobede“ sa teretnim brodom „Progres MS-14“ lansirana je sa kosmodroma Bajkonur, a snimak poletanja emitovan je na sajtu ruske svemirske agencije „Roskosmos“.

Kako je ranije najavljeno, raketa „Sojuz“ nosi naziv „Raketa pobede“ u čast obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Ukrašena je Georgijevskom lentom, ordenjem iz Drugog svetskog rata i logotipom 75. godišnjice Pobede.

Raketa je lansirana u 4.51 časova po moskovskom vremenu sa 31. platforme Bajkonura. Brod „Progres MS-14“ odvojio se od trećeg stepena rakete „Sojuz“ i izašao je u nisku Zemljinu orbitu. Kako je kasnije saopšteno, brod je uspešno stigao do Međunarodne svemirske stanice.

​Teretni brod je prevezao 2,5 tone tereta – kontejnere sa namirnicama, lekovima, sanitarno-higijenske proizvode za posadu, opremu za sisteme na MSK, uređaje za sprovođenje eksperimenata.

„Progres MS-14“ je takođe dopremio i 650 kilograma goriva za dopunu Međunarodne svemirske stanice, 46 kilograma kiseonika i 420 kilograma vode za piće, kao i simbole u čast obeležavanja 75. godišnjice pobede i uređaj sa prezimenima učesnika u ratu.

Na MSK se trenutno nalazi posada koju čine Rusi Aatolij Ivanišev i Ivan Vagner, kao i Amerikanac Kristofer Kesidi.

Ovo je šesto po redu lansiranje ruskih raketa ove godine od 33 planirana.

Pročitajte još:

„Roskosmos“ otkrio kako izgleda „Raketa Pobede“

► Hram Pobede skoro završen: Šojgu došao u inspekciju /video/

► Ruski filmski fond priprema deset hiljada članaka za projekat „Mapa pobede“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala