Rojters: Kina traži stopiranje izveštaja EU o virusu korona

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLZastave EU i Kine
Zastave EU i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina će tražiti da se blokira izveštaj EU u kome se tvrdi da je zvanični Peking širio dezinformacije o izbijanju epidemije novog virusa korona, saznaje Rojters iz nezavisna izvora, a prenosi Tanjug.

Uz neke korekcije, evropski izveštaj, koji je trebalo da bude objavljen 21. aprila, u nešto blažoj formi ipak je objavljen tek juče, kako se međunarodni odnosi ne bi dodatno degradirali tokom pandemije, navodi agencija.

Ni kineska diplomatska misija pri EU, ni ministarstvo inostranih poslova u Pekingu nisu odmah komentarisali izveštaj, ali je jedan visoki kineski zvaničnik kontaktirao misiju EU u Pekingu i upozorio da će, „ukoliko izveštaj u najavljenoj formi bude objavljen“, to loše uticati na saradnju i da će „veoma razljutiti“ kinesku stranu.

Na prvoj strani internog izveštaja koji je podeljen vladama zemalja članica EU kaže se da „...Kina nastavlja da sprovodi globalnu kampanju dezinformisanja kako bi izbegla odgovornost za širenje virusa korona i poboljšala svoj međunarodni imidž“, navodi Rojters.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala