„Počišćen“ zbog jedne rečenice: Ko dirne u OVK svetinju odmah ga stigne kazna

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici teroritičke organizacije OVK
Pripadnici teroritičke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čim se neki političar na Kosovu usudi da progovori o zločinima OVK, stiže ga kazna. Tako je smenjeni premijer Aljbin Kurti otpustio svog političkog savetnika Škeljzena Gašija, dan nakon njegove izjave da su „pripadnici OVK vršili zločine“, koja je izazvala lavinu negativnih komentara u Prištini. U „svetinju“ kosovskih Albanaca ne sme da se dira.

 

Naime, Škeljzen Gaši je na prištinskoj televiziji T 7 rekao da su „zločine počinili naoružani pripadnici OVK nad srpskim civilima“, te da se „sumnja da imamo hiljadu ubijenih srpskih civila“. On je dodao i da Dik Marti, koji je i objavio izveštaj o ovim zločinima, „nije antialbanac“.

Kazna ko takne u OVK „svetinju“

Kako za Sputnjik kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, Gašijeva izjava može da se dovede u kontekst aktuelnih političkih događaja na Kosovu i Metohiji i dodaje da je dobro da u redovima albanske zajednice ima pojedinaca koji mogu da se suoče sa tim zločinima.

„Do sada je ta zajednica pokazivala apsolutnu nespremnost da se suoči sa tim zločinima i da ih prizna, iako je među Albancima „javna tajna“ sve ono što je teroristička OVK radila u njihovo ime. Zna se za zločine koje su teroristi počinili ali je, nažalost, veći deo albanske zajednice otvoreno slavio najveće zločince kao najveće junake, poput Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Hašima Tačija i mnogih drugih“, napominje Drecun.

Albanci dobro znaju šta se dešavalo na KiM

Kako kaže, izjava Gašija je hrabra i pokazuje da Albanci veoma dobro znaju šta se dešavalo, kao i da postoje pojedinci koji su ipak spremni da pogovore o užasnim zločinima.

Nema drugog puta za pomirenje Srba i Albanaca nego da se odgovorni za počinjene zločine kazne. Na žalost, to potpuno izostaje na albanskoj strani i ovo je možda i poslednja prilika da se preko Specijalizovanog tužilaštva podignu optužnice protiv pripadnika terorističke OVK“, kaže Drecun i dodaje da prikrivanje tih zločina od strane Albanaca ne vodi napred, već samo pojačava tenzije, a međunacionalne odnose dovodi do granice pucanja.

„Ne postoji mogućnost da se pokrene bilo šta između Srba i Albanaca dok se ne procesuiraju zločinci i na albanskoj strani“.

Na pitanje da li će ovakvi politički obračuni u Prištini i javna priznanja zločina na Kosovu i Metohiji pomoći da se OVK skine sa „pijedestala“ svetinje, naš sagovornik kaže da će to možda biti moguće u jednom delu albanske zajednice.

Poslednja prilika da mladi Albanci saznaju istinu

„Sigurno je da mnogi od njih ne žele da se ta bolna istina sazna, jer žele da održe priču o tome da je od strane OVK to bila nekakva časna borba za oslobođenje. Ali, to je u svari bilo jedno brutalno etničko čišćenje, ubijanje, masakriranje i civila i pripadnika regularnih snaga bezbednosti Republike Srbije“.

Ovo je poslednja prilika, primećuje Drecun, da preko podizanja optužnica i procesuiranja terorističke OVK i sami Albanci saznaju istinu, a posebno mlade generacije koje su rođene nakon onoga što se desilo na KiM i vaspitavane su u duhu koji je daleko od realnosti, a koja veliča OVK i govori da su srpske snage počinile navodni genocid.

Međutim, zaključuje Milovan Drecun za Spunjik, izjava Škeljzena Gašija ipak neće imati nikakav uticaj na rad Specijalizovanog tužilaštva, odnosno na podizanje optužnica, osim ako Gaši eventualno ima neke dokaze ili svedoke i spreman je da ih tužilaštvu stavi na raspolaganje.

Da neće imati veliki unutarpolitički uticaj pokazuje i hitra odluka Kurtija da smeni svog bliskog saradnika.

Specijalni sud pod okriljem Evropske unije formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala