Počela prodaja ”Bumeranga” - vozila koje se koristi i na zemlji i u vodi, i zamenjuje čitav vod vojske

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaBorbeno pešadijsko vozilo K-17 "Bumerang" na sajmu vojne tehnike "Armija 2017."
Borbeno pešadijsko vozilo K-17 Bumerang na sajmu vojne tehnike Armija 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je i zvanično dala zeleno svetlo za prodaju najnovijeg oklopnog borbenog vozila na platformi „Bumerang“ u inostranstvu. Važna osobenost ovog moćnog borbenog vozila - amfibije je i što ume da „pliva“, a njime se može upravljati i preko tableta.

Vojno amfibijsko vozilo „Bumerang“ omogućava realizaciju širokog spektra zadatka u ratnim i mirnodopskim uslovima. Koristi se za odbijanje napada protivnika, zaštitu državnih granica i tokom borbe protiv terorističkih grupa, ali i prilikom pružanja pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa.

Bumerang“ je, kažu eksperti, vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja.

„Po čemu je dobar „Bumerang“? Njegova platforma može da se kreće po svakom terenu, može da pliva i nosi čitavu jedinicu motorizovane pešadije. Ali, glavna stvar je što u vidu borbenog bloka može biti naoružan raznim oružjem: brzometni top kalibra 57 milimetara ili 30 milimetara u kombinaciji sa protivtenkovskim vođenim projektilima, sistemima za upravljanje vatrom, pa čak i u kombinaciji sa sistemom daljinskog upravljanja borbenim blokom. To jest, posada može da bude u jednom rovu, sam „Bumerang“ u drugom i preko tableta se može upravljati vatrom, a da ne izlažete svoj život opasnosti. „Bumerang“ ima takve mogućnosti“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.

„Bumerang“ – moćna mašina i na kopnu i u vodi

Borbena platforma „Bumerang“ napravljena je po nalogu ruskog Ministarstva odbrane, što već govori o njegovim najvišim borbenim i operativnim sposobnostima, koji odgovaraju savremenim zahtevima ratovanja. Međutim, eksperti ističu da je po nekim karakteristikama ovo vozilo čak i prevazišlo zahteve ministarstva, a to se pre svega odnosi na brzinu i savlađivanje prepreka.

Ovo borbeno vozilo, sa osam točkova, razvija maksimalnu brzinu od 100 kilometara na sat. Po vodi „Bumerang“ može da pliva i kreće se brzinom od 10 kilometara na sat. Pored toga, vozilo se može kretati čak i ako su mu izvađena dva točka.

S obzirom da se vozilom može upravljati daljinski ono je praktično robot, objašnjavaju eksperti. Ima ozbiljne sisteme zaštite od visokopreciznog naoružanja i jednostavno „Bumerang“ je gotovo nemoguće probiti

„Borbeno vozilo može da razvije veliku brzinu i na autoputu i ​​na svakom terenu. Ima snažan motor od 750 konjskih snaga, a oklop je otporan i na udar pancirno-probojnog projektila kalibra 30 milimetara. Ovo je prilično dobro vozilo", ocenio je Litovkin.

Mnoge države zainetersovane za „Bumerang“

Perspektivna pešadijska borbena vozila na platformi „Bumerang“ predstavljena su 2015. godine na vojnoj paradi na Crvenom trgu, a interesovanje za ovo borbeno vozilo već su pokazale države Afrike, Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i Zajednice nezavisnih država. Procenjuje se da će u dogledno vreme biti izvezena vozila u vrednosti od oko milijardu dolara.

„Bumerang“ predstavlja jedan od najnovijih proizvoda ruske vojne industrije kada su u pitanju oklopna vozila. Radi se o univerzalnom oklopnom borbenom sredstvu – faktički transformeru, koje može da bude standardni oklopni transporter, zatim borbeno oklopno vozilo pešadije, ili pak laki tenk-točkaš.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala