Nova pravila: Đacima će ocene biti zaključene i ako su ocenjeni samo jednom

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u foto-galerijuPrazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli
Prazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Đacima u Srbiji ocene će moći da budu zaključene i ako imaju samo jednu ocenu upisanu u dnevnik, predviđeno je novim Pravilnikom o ocenjivanju koji je stupio na snagu.

Da bi đacima bila zaključena ocena iz nekog predmeta, do sada su morali da imaju najmanje dve do četiri ocene u polugodištu, u zavisnosti od predmeta, prenosi Tanjug. Međutim, uvođenjem vanrednog stanja i nastave na daljinu, jedan broj đaka nije imao dovoljno upisanih ocena da bi dobio zaključnu.

Škola - ilustracija - Sputnik Srbija
Šarčević presekao: Đaci se ove školske godine neće vraćati u klupe

Sada je zaključivanje ocena olakšano, jer novi Pravilnik propisuje da u izuzetnim okolnostima nema donje granice za broj ocena, pa je moguće da budu zaključene i ako đak ima samo jednu ocenu.

„Učeniku koji nije ocenjen najmanje četiri puta iz obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik u toku polugodišta, odnosno najmanje dva puta u toku polugodišta ukoliko je nedeljni fond obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas, ne može da se utvrdi zaključna ocena, izuzev u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta“, stoji u novom Pravilniku.

Prazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli - Sputnik Srbija
Apel učiteljima i nastavnicima tokom vanrednog stanja: Povucite ručnu!

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović kaže da u ovom trenutku, kada se nastava ne organizuje neposredno u školi, već na daljinu, učeniku se može zaključiti ocena, iako ih ima manji broj.

On napominje da je većina učenika dobila najmanje po jednu ocenu do uvođenja vanrednog stanja, te da će do kraja godine biti prilike da dobiju bar još jednu ocenu.

Iz Ministarstva navode da đaci iz srpskog i matematika svakodnevno imaju obavezu da rade domaće zadatke, a samim tim mogu da dobiju i po dve ocene. Iz predmeta čiji je nedeljni fond jedan ili dva časa, nastavnici mogu u dnevnik da upišu jednu do dve ocene do kraja školske godine.

Ističu da brojčanim ocenama nastavnici mogu da ocenjuju aktivnost učenika, domaće zadatke, provere znanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala