Neslaganje Kine i SAD: Drugi onlajn samit G20 otkazan u poslednjoj minuti

© AP Photo / Susan WalshPredsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Đinping, na marginama Samita G20 u Osaki
Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Đinping, na marginama Samita G20 u Osaki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drugi virtuelni samit lidera zemalja Grupe 20 trebalo je da bude održan 24. aprila, ali je otkazan u poslednjoj minuti zbog neslaganja Kine i SAD po pitanju uloge Svetske zdravstvene organizacije u krizi sa pandemijom vriusa korona, prenosi list „Saut Čajna mornin post“.

Kako se navodi, SAD su insistirale na tome da SZO preuzme odgovornost za odluke u borbi protiv virusa koroa, koje je organizacija donosila u raznim fazama.

Kina je, sa druge strane, odlučno odbila da razmatra predloge o analiziranju postupaka SZO.

„Zbog toga je konferencija otkazana u poslednjoj minuti“, saopštio je izvor lista i dodao da bi se samit mogao održati u bliskoj budućnosti, ukoliko zemlje nađu kompromis o ulozi SZO.

Video-konferecija G20, u kojoj je trebalo da učestvuju američki lider Donald Tramp i predsednik Kine Si Đinping nije bila zvanično najavljena.

Ove godine Grupom 20 predsedava Saudijska Arabija. Rijad je bio inicijator prvog vanrednog onlajn samita usled globalne pandemije virusa korona, koji je održan 26. marta. Samit je bio posvećen merama borbe protiv pandemije virusa korona. On je podrazumevao da lideri svih 20 zemalja učestvuju u onlajn konferenciji iz svojih kancelarija uz simultane prevodioce.

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je u samitu iz svoje kancelarije u rezidenciji u predgrađu Moskve. Sam razgovor lidera bio je zatvoren za javnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala