Nacistički demon, zarobljen u jami koju je sam iskopao

© Sputnik / Vitaly PodvitskyNacistički demon, zarobljen u jami koju je sam iskopao
Nacistički demon, zarobljen u jami koju je sam iskopao - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ofanziva na Berlin bila je poslednja velika bitna Drugog svetskog rata i završena je potpunim porazom nacističke Nemačke.

Nemci, a posebno stanovnici Berlina, brojali su poslednje dane rata u proleće 1945. Bitka je za njih već bila izgubljena, a april je prolazio u iščekivanju sovjetske ofanzive na njihovu prestonicu. Nemačke vlasti nisu, međutim, prestale sa širenjem propagande, pozivajući narod na odbranu Berlina do poslednje kapi krvi.

Dana 25. aprila zatvorio se saveznički prsten oko Berlina, kada su se vojnici Crvene armije susreli sa američkim trupama. Ono što je ostalo od nemačkih oružanih snaga podeljeno je na dva dela.

Bitka za Berlin bila je krvava i obe strane su pretrpele velike gubitke, ali 8. maja Berlin je pao. Nacistički lider Adolf Hitler izvršio je samoubistvo u svom bunkeru 30. aprila.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pogledajte još:

Karikatura: Susret koji je značio pad Trećeg rajha

► Sastanak na Elbi: Istorijski susret Istoka i Zapada koji je presudio Nemačkoj /foto/

Foto-galerija: Ofanziva na Berlin ― bitka koja je značila kraj nacističke Nemačke

► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala