Lažno 98 odsto ekološke poljoprivrede: EU od Hrvatske traži da vrati 400 miliona evra podsticaja

© Sputnik / Aleksandr Kondratюk / Uđi u bazu fotografijaKrave, farma
Krave, farma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sukob između Zagreba i Brisela je na pomolu zbog ekološke poljoprivrede - Hrvatska izgleda mora da vrati skoro 400 miliona evra podsticaja dobijenih od EU za tu namenu.

Kontrola iz Brisela utvrdila da je samo dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše hrvatski „Večernji list“, a prenosi B92.

Hrvatska je u proizvodnji hrane pala ispod 40 odsto potreba. U krizi se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka, kaže Antun Vrakić, vlasnik poljoprivredne firme Agro-palm i član predsedništva Hrvatske poljoprivredne komore, navodi Večernji list.

 Da li na posao ili na njivu pitanje je sada   - Sputnik Srbija
„Više gledamo u ekran, nego u nebo!“ Seljaci u trci sa vremenom: Hoće li policijski čas uništiti rod

Vrakić upozorava na pogrešan smer hrvatske agrarne politike, koju vode interesne grupe.

„Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Brisela utvrdila je da je samo dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za poslednje tri godine, milijardu kuna po godini. Predlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir“, odlučan je Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom krize sa virusom korona tražila od Ministarstva poljoprivrede da se popiše koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju povećati. Ali odgovora nema.

„Nekad smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere“, kaže Vrakić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala