Lavrov: Ne očekujem rezultate od razgovora minstara „normandijskog formata“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je za sledeću nedelju planirana video-konferencija ministara spoljnih poslova „normandijskog formata“ o Donbasu, ali da ne očekuje neke rezultate.

„Očekujem važan razgovor na nivou ministara. Tražili smo od Nemačke i Francuske da na sebe uzmu obavezu da podstaknu ukrajinske vlasti na pošten i konstruktivan rad, ali, iskreno, nekakav rezultat ne očekujem. Ukrajinske kolege će opet, verovatno, govoriti: ’Hajde da se što pre sastanemo u Berlinu’“, naveo je ruski ministar u emisiji „Velika igra“ na Prvom kanalu ruske televizije.

On je podsetio da su se lideri „normandijske četvorke“, koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka, sastali u Parizu decembra prošle godine i da je tada dogovoreno da njihovi savetnici i ministri spoljnih poslova prate i kontrolišu sprovođenje postignutih dogovora.

„Od tih dogovora sproveden je samo jedan i to u prilično skromnom obimu: izvršena je razmena zarobljenika“, kaže Lavrov.

Lavrov kaže da se Moskva  neće dogovarati o novom samitu sve dok ne budu sprovedeni dogovori sa prethodnog sastanka.

To što Kijev odbija direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom u okviru Kontakt grupe, dajući prednost normandijskom formatu kao jedinom kanalu razgovora Lavrov je nazvao teškom situacijom.

„Oni smatraju da u okviru ‘normandijskog formata’ postoji Rusija kao ‘zemlja agresor’ a da Francuska i Nemačka pomažu Ukrajini da natera Rusiju da ispuni ono što je dužna da ispuni sama Ukrajina, naglašavam, u direktnom dijalogu s Donjeckom i Luganskom. Teška situacija“, rekao je Lavrov.

 

Pariski samit

 

Na pariskom samitu, prvom za tri godine, strane su sačinile zajedničko saopštenje i dogovorile se da se ponovo sastanu za četiri meseca u Berlinu kako bi se nastavio rad na normalizaciji situacije u Donbasu.

Istaknuto da su Minski sporazumi i dalje baza za rad u okviru „normandijskog formata“, predviđeno je povlačenje snaga na tri lokacije u Donbasu do kraja marta ove godine, a lideri su takođe apelovali da se osigura prekid vatre.

Proces normalizacije situacije u Donbasu odvija se u okviru Minske kontakt grupe koja je od septembra 2014. Usvojila već tri dokumenata koji prediđaju korake za smanjenje tenzija u Donbasu. Ipak, do razmene vatre između dve strane dolazi i dalje uprkos dogovoru o primiriju.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala