I remek-dela u karantinu: Kako je Ruski muzej obeležio 125. godišnjnicu postojanja /video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaRuski muzej u Sankt Peterburgu
Ruski muzej u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni Ruski muzej danas obeležava 125. godišnjicu od potpisivanja odluke o početku rada, a jubilarna proslava je premeštena u onlajn format zbog virusa korona.

Peterburški Muzej ne radi već dva meseca zbog pandemije. Do sada je bio zatvoren za posetioce samo jednom – za vreme Drugog svetskog rata. 

Sada su u muzeju organizovana svakodnevna onlajn emitovanja i posetiocima je omogućeno da se virtuelno prošetaju kroz postavke i hodnike muzeja. Iz bilo kog dela sveta mogu se posetiti postavke pet sala.

Dopisnik televizije „Zvezda“ posetio je sale najveće na svetu kolekcije ruske likovne umetnosti.

Zanimljivo je to što za vreme blokade u toku Drugog svetskog rata u muzeju nije oštećen nijedan eksponat. U posleratnim godinama, kolekcija muzeja bila je dopunjena jedinstvenim eksponatima i danas ona broji više od 400.000 vrednih primeraka.

Upravo je Ruski muzej otkrio svetu radove ruskog slikara Kuzme Petrova-Vodkina i avangardnih umetnika Kazimira Maljeviča, Vasilija Kandinskog i Marka Šagala.

I Tretjakovka u karantinu

Zbog teške epidemiološke situacije od sredine marta je, kao i druge kulturne ustanove, zatvorena za posetioce i čuvena Tretjakovska galerija u Moskvi.

Direktorka muzeja Zelfira Tregulova rekla je da muzeju trenutno fali tri miliona rubalja dnevno (oko 37.000 evra) u odnosu na uobičajeno zbog pandemije i dodala da niko od zaposlenih nije otpušten, a da se plate isplaćuju u skladu sa zakonom.

Tretjakovsku galeriju u Moskvi, jedan od najvećih centara umetnosti u svetu, osnovao je 1856. godine moskovski trgovac Pavel Tretjakov, koji je kupovao dela ruskih umetnika.

© Wikipedia "Jutro u borovoj šumi", jedno od najpoznatjih dela Ivana Šiškina. Slika je reprodukovana na mnogim predmetima, pa i na čuvenim čokoladicama kompanije "Crveni oktobar"
I remek-dela u karantinu: Kako je Ruski muzej obeležio 125. godišnjnicu postojanja /video/ - Sputnik Srbija
"Jutro u borovoj šumi", jedno od najpoznatjih dela Ivana Šiškina. Slika je reprodukovana na mnogim predmetima, pa i na čuvenim čokoladicama kompanije "Crveni oktobar"

Muzej se posebno ponosi umetničkim delima koja ulaze u zlatni fond ruskog i svetskog slikarstva. Čuven je po delima Rjepina, Serova, Vrubelja, Kramskog, Šiškina, Levitana i mnogih drugih slikara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala