Amerika nagovara svet da ne veruje Kini

© AP Photo / Markus SchreiberAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington pokušava da ubedi vlasti drugih zemalja da je Peking navodno sakrio neke informacije o novom virusu korona, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo u intervjuu sa američkim novinarom.
 „Pred nama stoje dva zadatka. Prvi je da procesuiramo strane zbog kojih su ljudi u SAD umrli, Amerika je pretrpela ozbiljnu ekonomsku štetu“, rekao je Pompeo, odgovarajući na pitanje šta Vašigton preduzima u vezi sa tim što je Peking navodno prećutao neke informacije.

On je dodao da SAD pokušavaju da pruže pomoć drugim državama kako bi oživele ekonomiju.

„Takođe radimo na tome da te zemlje jasno shvate da se virus u stvari pojavio u kinesom Vuhanu, da su kineske vlasti znale za to u decembru 2019. godine i da nisu ispunile glavne obaveze, koje država ima. Što je još važnije, nisu ispunili zahteve Svetske zdravstvene organizacije i učinili su mnogo toga da to sakriju, o čemu možemo veoma detaljno govoriti“, rekao je Pompeo.

Iran i Kina zajedno vode kampanju dezinformisanja

On je takođe istakao da Kina i Iran zajednički šire informacije koje nemaju veze sa realnošću.

„Čak i u ovo vreme Iranci rade sa Kinezima na kampanji dezinformisanja. Autoritarni režimi u vreme krize po običaju sarađuju“, zaključio je Pompeo.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp rekao da SAD istražuju izbijanje virusa korona Kovid-19 u Kini i ukoliko se ispostavi da je ta zemlja svesno dopustila izbijanje epidemije, može očekivati posledice.

Na sajtu Sputnjika čitajte najnovije vesti o pandemiji kovida-419 u svetu i kod nas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala