Maja Gojković: Nema beskonačnog otezanja sa održavanjem izbora

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLMaja Gojković
Maja Gojković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neće biti novog raspisivanja izbora, jer su izbori već raspisani, samo će biti određen novi datum njihovog održavanja, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodeći da će izbori biti u zakonskom roku.

„Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora“, kaže Gojković i podseća da je dogovoreno sa svim političkim strankama koje učestvuju na izborima da podrže prekid izbornih radnji, a da se izbori moraju održati u skladu sa Ustavom i zakonima.

„Ubeđena sam da će izbori biti održani u zakonskim rokovima, samo će se odrediti nov datum, o čemu će biti odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa političkim strankama, koje su odlučile da izađu na izbore“, kazala je Gojković za TV Prva, prenosi Tanjug.

Na opasku da opozicioni poslanici traže da se izbori održe na jesen, Gojković kaže da se ne mogu u beskraj odlagati:

„Ustav je vrlo jasan i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić ga sigurno neće prekršiti. Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora, u skladu sa izbornim zakonima i Ustavom Srbije - biće održani“, navela je Gojković.

Dodala je da su izbori već raspisani i da nema novog raspisivanja.

„Mi smo raspisali izbore, i onda je uvedeno vanredno stanje. Izbori su već raspisani, nema novog raspisivanja, samo je dogovoreno sa svim političkim strankama da podrže prekid radnji izbornih. Sa svima koji su najavili izlazak na izbore Vučić će održati još jedan sastanak“, rekla je Gojković.

O određivanju novog datuma biće odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa strankama koji su najavile izlazak na izbore.

„Postoje ustavna ovlašćenja predsednika da odlučuje o datumu izbora. Svakako da će javnost biti obaveštena o tačnom datumu“, napominje.

Poslanici će raspravljati o uvedenim merama

Na sednici parlamenta poslanici će raspravljati o merama vanrednog stanja i potvrditi uvođenje vanrednog stanja, rekla je Gojković.

Kako je navela, o ukidanju vanrednog stanja Skupština Srbije će odlučivati kada to dođe na dnevni red.

„Ne na ovoj sednici svakako, videli ste da struka ima poslednju reč kada će biti ukinuto vanredno stanje, a onda će na nekoj narednoj Skupština odlučivati“, rekla je Gojković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala