Vučić: Spremni smo da u roku od 12 sati isporučimo medicinsku opremu zemljama EU

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja-članica Unije, da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji na pomoći, podršci i solidarnosti prema našoj zemlji u borbi protiv kovida 19, ali i u ranijem periodu.

Vučić je posle gotovo dva sata razgovora sa predstavnicima EU istakao da Srbija nedvosmisleno ostaje na putu ka EU, da nastavlja sa usklađivanjem sa uzusima i pravilima EU, ali da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju, u skladu sa demokratskim principima Unije.

„Imali smo dobar, otvoren i veoma dug sastanak. Razgovarali smo o svim važnim temama“, rekao je Vučić novinarima.

Preneo je da je iskazana saglasnost o svim važnim stvarima, a izvesne razlike iskazane su samo po pitanjima vezanim za Kosovo, poput pristupanja ENTSO.

Predsednik je poručio da je Srbija izuzetno zahvalna EU na finansijskoj pomoći i na svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti koju je u Unija pokazivala i u ranijem periodu i sada u borbi protiv virusa korona.

„Mi smo zahvalni na toj vrsti finansijske pomoći i podršci, poreskim obveznicima EU i zemljama-članicama koje su takvu odluku donele. To je za nas velika stvar i uvek ćemo to umeti da poštujemo“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nabavke, a 78 miliona za podršku ekonomskom opravku.

Takođe, izdvojeno je i više od četiri miliona za robu, čiji će najveći deo stići u maju.

Vučić je naveo da Srbija sada ima nešto više zaštitine opreme nego što je potrebno, čak i nešto više respiratora nego što je neopdhodno sada, te ukazao da smo spremni, ako je to potrebno bilo kojoj zemlji-članici EU, da im ih uručimo u roku od 12 sati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala